anadoluverumelimedya.com

ABD: Türkiye ile çatışmamak için tedbirler alıyoruz. Mınbiç’te tek muhatabımız…

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Zeytin Dalı operasyonuna ilişkin yeni açıklamal yapıldı. Pazartesi günkü basın brifinginde Amerikalı ve Türk gazetecilerin gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcüleri, Mınbiç’te ABD öncülüğündeki koalisyonun ortağı olarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yerine Menbiç Askeri Konseyi’ni işaret ettiler.

Reklam alanı

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’in haberine göre,  sözcü Adrian Rankine-Galloway, ‘Mınbiç Askeri Konseyi’nin yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Türkmen ve Hıristiyan. Biz Mınbiç Askeri Konseyi ile çalışıyoruz. Onları şehri IŞİD’den kurtatan Suriye Demokratik Güçleri eğitti. Ama bugün yerel güçleri temsil eden Mınbiç Askeri Konseyi’ dedi.

“HEDEFİMİZ IŞİD’İ YENMEK”

Afrin’deki gelişmeler konusunda NATO üyesi Türkiye ile birlikte çalışmaya çalışıyoruz. Türkiye temaslarımız yakın bir çerçevede ve süreklilik içinde devam ediyor.

 Pentagon Sözcüsü: Menbiç’teki tek muhatabımız Menbiç Askeri KonseyiAfrin’deki Kürt gruplar IŞİD ile mücadele küresel koalisyonunun bir parçası değil. Biz ABD olarak oradaki Kürt güçlerle çalışmıyoruz. Bizim hedefimiz sadece IŞİD’i yenmek. Bu çerçevedeki operasyonların büyük bölümü Orta Fırat Vadisi’nin güney bölümünde Ebu Kemal şehri yakınlarında devam ediyor. Bir kere daha vurgulamak isterim ki Afrin’de Türk askerleriyle karşı karşıya gelen Kürt güçlerinin küresel koalisyon ile herhangi bir bağı yok.

Albay Robert Manning: Ancak bu durumun bize şunu gösterdiğini kabul etmek lazım; bu dikkatimizi dağıtan bir süreç. Orada olmamızın gerçek sebebi olan IŞİD ile mücadeleye odaklanma kabiliyetimizi zayıflatan bir şey.

 Soru: Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Votel dün ABD’nin Türkiye’nin operasyon düzenlemeyi düşündüğünü söylediği Mınbiç’ten çekilme planının olmadığını açıkladı. Menbiç’te ABD ile Türkiye’nin çatışmasından endişeli misiniz?

Albay Robert Manning: Elbette iki NATO müttefiki olarak çatışmanıın önlenmesi için önemli tedbirler alıyoruz. Türkiye bizim güçlerimizin nerede olduğunu biliyor. Müttefikimiz Türkiye ile yakın iletişim içindeyiz. Koalisyon olarak bizim Mınbiç’teki tek muhatabımız bu şehrin IŞİD’den temizlenmesinin ardından yerel halktan kurulan Menbiç Askeri Konseyi.

 Soru: Bütün YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekildiğini teyit edebiliyor musunuz? Mınbiç’te YPG’li kalmadı mı?

Binbaşı Adrian Rankine Galloway: Spekülasyon yapmayız. Ama Mınbiç’teki güçler Mınbiç Askeri Konseyi’ne mensup. Bu yapı, Suriye’nin o bölgesinin çoklu etnik yapısını yansıtan bir temsiliyete sahip. Mınbiç Askeri Konseyi’nin yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Türkmen ve Hıristiyan. Biz Menbiç Askeri Konseyi ile çalışıyoruz. Onları şehri IŞİD’den kurtatan Suriye Demokratik Güçleri eğitti. Ama bugün yerel güçleri temsil eden Mınbiç Askeri Konseyi.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.