anadoluverumelimedya.com

PISA 2015 sonuçları açıklandı, Türkiye’den keskin gerileme

SERBAY MANSUROĞLU
BURAK ABATAY 

Reklam alanı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir gerçekleştirilen ve uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri olan PISA 2015 (Ulusalararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçları açıklandı.

OECD üyesi 35 ülke ile beraber üye olmayan 37 ülkenin katıldığı programda Türkiye bu yıl da son sıralardaki yerini korurken Singapur üç alanda da liderliği kimseye bırakmadı.

Açıklanan sonuçlara göre Türkiye, fen bilimleri alanında OECD ortalamasının 493 puan olduğu çalışmada Türkiye 425 puanla 72 ülke arasında 53. oldu.

Öte yandan Türkiye’nin bir önceki çalışmaya göre okuma becerileri alanındaki puanının düşüşü çarpıcı. Türkiye, okuma becerilerinde 2012 yılında yapılan çalışmadaki ortalama trend puanının 18 puan altında kalarak okuma becerileri alanında 428 puanla 51. oldu.

Matematik alanında yapılan çalışmada ise Türkiye, OECD ortalaması olan 490 puanın 70 puan altında kalarak, 420 puanla 50. sırada yer aldı.

Türkiye her üç alanda da Lübnan, Dominik Cumhuriyeti, Katar, Gürcistan, Trinidad Tobago gibi ülkeleri geçmeyi başarabildi.

Türkiye’nin düşüşü dikkat çekici

Türkiye, PISA 2015’te gerçekleştirilen üç testte de PISA 2012’de aldığı puanın gerisinde kalarak dikkat çekici bir düşüşe imza attı.

PISA 2012’de Matematik alanında 448 puan, fen bilimleri alanında 463 puan, okuma alanında ise 475 puan alan Türkiye, PISA 2015’te ise 2012’ye göre matematikte 28 puan gerileyerek 420 puan, fende 38 puan gerileyerek 425 puan ve de okumada ise 47 puan gerileyerek de yalnızca 428 puan alabildi.

2003 yılından beri hiçbir şey değişmedi

PISA 2012 sonuçlarında Türkiye okuma becerilerinde 65 ülke arasında 41’inci sırada olmuştu. Fen ve matematik çalışmalarında ise Matematikte 44, fende 43’üncü sırada daha net bir başarısızlık elde etmişti. Türkiye’nin üç alanda da puan ortalamaları 2003’ten beri OECD ülkelerinin altında.

Singapur neden bu kadar başarılı?

1965 yılında bağımsızlığını elde eden Singapur, ulusal bir politika güderek ekonomisini geliştirmenin ve yaşam standartlarını yükseltmenin yolunu tutarlı bir eğitim sistemiyle gerçekleştirebileceğini düşündü.

Singapur PISA ile gerçekleştirilen eğitim değerlendirme çalışmasında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın en zengin ülkelerini geride bırakarak büyük bir başarıya imza atmış oldu.

Singapur Ulusal Eğitim Enstitüsü’nü kurucularından Nanyang Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Sing Kong Lee, başarının sırrındaki kilit faktörü öğretim standardı olarak değerlendirdi.

BBC’ye konuşan Prof. Lee, “Singapur kaliteli bir öğretim sistemi ve prestijki bir eğitim ile beraber en iyi mezunları yetiştirmek için uzun yıllar çalıştı ve bunun için de çok büyük yatırımlar yaptı.

Singapur eğitim sisteminde dikkat çeken en büyük unsurlardan bir tanesi, öğretmen olacak kişilerin mezunlar arasında en başarılı yüzde beşlik dilimden geliyor olması.

Prof. Lee, Singapur eğitim sistemi ile dikkat çekici bir örnek vererek eğitimi “eko-sistem” olarak değerlendirdi ve “Bu yüzden bir bölümünü tecrit edemezsiniz” dedi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.