anadoluverumelimedya.com

ABD’li uzmandan Türkiye yorumu: Kendimizle dalga geçiyoruz

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ harekatı Washington’da yakından izleniyor. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Washington’daki düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü’nde konu masaya yatırıldı. Panele, Hudson Enstitüsü’nde Asya ve Ortadoğu ilişkileriyle uluslararası güvenlik konularında uzman Eric Brown’la, yine Hudson Enstitüsü’nden Bush döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve o dönemde Dışişleri Bakanlığı danışmanı ve Savunma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ortadoğu uzmanı Michael Doran katıldı.

Reklam alanı

Obama’nın, IŞİD’i yenmeyi en önemli stratejik hedef seçtiğini, Amerika’yı İran’la ve hatta önemli bir dereceye kadar Rusya’yla müffetiklik yaptığını, IŞİD’i Suriye’de yenmek için PYD-YPG’yi seçtiğini belirten Doran, PKK’nin bir kolunu Amerika’nın ortağı haline getirdiğini belirterek “Bunu Türkiye’nin bütün ‘yapma’ çağrılarına rağmen yaptı” dedi.

‘TÜRKİYE’YE DÜRÜST DAVRANILMADI’

Türkiye’ye karşı dürüst davranılmadığını vurgulayan Michael Doran, “Türkler’e verdiğimiz garantileri tutmadığımız yönünde güçlü şüphelerim var. Suriye’de PKK’yi silahlandırmak. Bunun büyük sonuçları oldu. PKK’nin Rusya ve İran’la iyi ilişkileri var. Şimdi bizimle müttefik oldular. Bu bize IŞİD’i yenmek için alanda askere ihtiyaç bırakmadı ama Türkler geri planda kaldı. Ve Türkiye’nin müdahale etmeyeceğine güvenildi çünkü aksi halde bizimle anlaşmazlık içinde olacaklardı. Ve bu, zamanında en güçlü şekilde Suriye’ye müdahale etmemizi söyleyen ortağımızı etkisiz hale getirdi. Eğer şimdi Suriye’yi terk edersek, YPG-PKK otomatik olarak Rusya ve İran’a yanaşacak. Bu da Ruslar’a Türkler üzerinde baskı oluşturma fırsatı verir. Moskova şimdi bile bu gücü kullanıyor, Türkiye’yi NATO’dan ve Amerika’dan ayırmak istiyor” dedi.

‘KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM…’

Michael Doran ‘YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu söyleyerek “kendimizi kandırmayalım” ifadesini kullandı.

Doran, “Obama döneminde yetkililer Türk yetkililerin karşısına oturup YPG’nin PKK olmadığını söyledilerse kendimizle dalga geçtik demektir. Bu konu diğer bütün konulardan farklı. Eğer ilişkileri düzeltmek için çaba harcanmazsa hiç umut yok demektir. PKK Stalinci bir inanca sahip, bizim şemsiyemiz altında çok güçlendi ve büyüdü. Bunun bizi endişelendirmesi gerekir. Sorun PKK ile işbirliğimiz. Ankara’yı her şeyden çok rahatsız eden de bu bence” dedi.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.