anadoluverumelimedya.com

SEÇİM VE MUHALEFET


Nevra Ölçer

Bundan epey yıl önceydi. Yeğenim Cem akşam vakti bahçede arkadaşları ile saklambaç oynuyordu. 6-7 yaşlarındaydı. Ben de 1. katın balkonundan onları seyrediyordum. Biri ebe oldu, saymaya başladı, Cem ona çok yakın olan bir ağacın arkasındaydı. Çocuğun sayması bitince hemen fırladı ve “sobe” dedi. Az sonra oyun tekrar başladı. Cem bu sefer 2 ağaç öteye saklanmıştı. Az önce saklandığı yere başka bir çocuk gelmişti. Ebe saymasını bitirince Cem’in ilk saklanmış olduğu yerdeki çocuğu gördü, Cem ise bulunduğu yerden fırlayıp “sobe” dedi yine.
Son seçimlerde epey kişinin kafası karıştı. Deprem bölgesi tamamen bir partiye oy vermişti mesela. İmar affı ile oluşan durumlar çok kritik edildi, buna rağmen bütün bir bölge nasıl olup da böyle bir karar almıştı, bunun cevabı araştırıldı ise de ben duymadım. Başka şeyler de oldu. Suriyelilerin, Arapların ne kadar oy kullandığı merak konusu oldu. Bu alternatif oy sayma sistemi bundan epey bir yıl önce gündeme gelmişti. Ben daha önceki bir yazımda uzun uzun bu konuyu yazmıştım. Alternatif oy sayılma sisteminin gerekli olduğunu CHP’ye giderek söylemiştim. İlk başvurduğum kişi Sn. Baykal idi, beni bu konular ile ilgili kişi olan Algan Hacaloğlu’na yönlendirmiş, ben orada bilgiişlem müdürü olan hanımın da bulunduğu bir toplantıda bu fikrimi 45 dakika boyunca bu iki kişiye anlatmıştım. Sn. Hacaloğlu bana “seçimlerde bir problem yok” deyip başından savmıştı bir şekilde. İki ay sonra gazetede bu konuyu geliştirmek üzere bir birim kurulduğunu ve başına da Sn. Emrehan Halıcı’nın getirildiğini okumuştum.
Bu nostalji nedir diye soruyorsanız konuyu bağlayayım.
O zaman bu fikir iyiydi, yeniydi, değerlendirildi ama fikrin sahibine teşekkür bile etmeyerek.
Aradan zaman geçti, herkesin kullandığı sistemler değişiyor. Fikir sahibini şutlayıp yoluna devam edenlere yeni fikirler lazım. Peki kimler bu fikirleri geliştirecek, araştıracak, uygulayacak?
O zaman gösterilen başarı şimdi gösterilebiliyor mu?
Fikir sahipleri (kendim konusundan ayrı olarak) bulundukları yerlerde destekleniyorlar mı, yoksa aynı o zaman olduğu gibi şutlanıyorlar mı? Bu soruyu bütün partilere soruyorum.
Yeğenim Cem’in uyguladığı sistemi bu partiler uygulayabiliyor mu, yoksa kaç yıl öncesinin çözümü hala tek seçenek mi önlerinde? Merak ediyorum.
Muhalefet iktidar kadar fikir üretebiliyor mu? Yoksa hala sadece kritik mi ediyor?

Reklam alanı
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.