anadoluverumelimedya.com

Türk askerinin vurulması ABD provokasyonu mu?

Fırat Kalkanı Harekatı’nın 93. gününde acı haber geldi. TSK’dan yapılan açıklamada, “Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, 3 kahraman silah arkadaşımız şehit oldu” denildi. Uluslararası basında, Rus jetinin düşürülmesinin yıldönümünde yapılan bu saldırının misilleme olabileceği konuşulmaya başladı. Oysaki Türkiye ve Rusya ilişkilerinin güçlendiği bu dönemde, böyle bir misillemenin akıl dışılığı, akıllara yeni bir provokasyon olabileceğini getirdi. Aydinlik.com.tr, daha önce ABD’nin Suriye’deki provokasyon hazırlığına dikkat çekmiş, bunun nasıl yapılacağını ayrıntılarıyla yazmıştı. İşte o haber:

Reklam alanı

Bir dönem ABD ordusunda çalışmış bir subay, Pentagon ve CIA’nın Suriye hava sahasını kullanan yolcu uçaklarına yönelik tehlikeli bir provokasyon hazırlığında olduğunu belgeledi.

Bloğunda ele aldığı istihbari konularla ABD’nin saldırgan ve yayılmacı politikalarına dair tutarlı eleştiriler sunan ‘The Saker’ takma isimli ABD ordusundan emekli üst düzey bir subay, ABD’nin Suriye’de içine düştüğü derin krizi ‘sahte bayrak’ operasyonlarıyla aşmaya çalışacağını iddia etti.

“Sahte bayrak operasyonları istihbarat terminolojisinde, bir istihbarat örgütü personelinin kendisini rakip ülke veya örgüt kimliği altında tanıtarak provokatif hedef şaşırtma eylemleri gerçekleştirmesi anlamına geliyor.”

The Saker’a göre, Suriye’de askeri ve siyasal anlamda derin bir bunalım yaşayan ABD ve milyonlarca dolar ödenek aktardığı psikolojik savaş mühendisleri, Rusya ve Suriye’yi zorda bırakacak yeni provokasyonların hazırlığındalar.

ABD, JETLERİNİ NEDEN BOYUYOR?

6 Ekim 2016’da, Orta ve Doğu Avrupa’dan Vice News, the Guardian, the Daily Beast ve Al Jazeera gibi tanınmış medya organlarına haber geçen Kanadalı gazeteci Christian Borys şu tweeti paylaştı:

“ABD, F/A-18 jetlerini Suriye’deki Rus jetlerinin renklerine benzetmek için boyuyor. Sıradan bir eğitim ama yine de ilginç.”

(1-2 ve 3 numaralı jetler ABD’nin F/A-18 jetleri. Sağ alttaki savaş uçağı Rus ordusuna ait bir SU-33)

UÇUŞA YASAK BÖLGEDE BİR YOLCU UÇAĞI

9 Ekim’de bazı uçuş programlarını takip eden kullanıcılar, Ukrayna’ya ait bir havayolu şirketinin uçuş rotasında bir tuhaflık olduğunu farkediyor. Ukrayna’nın Kiev kentinden, Ürdün’ün başkenti Amman‘a uçmakta olan Ukrayna Akdeniz Havayolları‘na (Ukrainian Mediterranean Airlines) ait UF781 sefer sayılı uçağın olağandışı ve tehlikeli bir rotaya girdiği farkediliyor.

Genel uçuş bilgisi:

Ukrayna Akdeniz Havayolları’na (IATA kodu: UF, ICAO kodu: UKM) ait UF781 sefer sayılı uçak Kiev’deki Borispol Havalimanı‘ndan, Amman’daki Queen Alia Uluslararası Havalimanı‘na seyahat ediyor. İki havalimanı arasındaki uzaklık 2.085 km, uçuş süresi 3 saat 18 dk (yaklaşık).

Fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere UF781 sefer sayılı uçak, İsrail üzerinden güvenli bir rota izlemek yerine Lübnan’ın kıyı kenti Trablusşam’ın yaklaşık 10 km güneybatısındaki Kalamun ve Anfeh kentlerinin arasından güneydoğu yönüne keskin bir dönüş yaparak Suriye hava sahasına giriyor. Uçak, Suriye Ordusu tarafından kontrol edilen topraklardan geçerek, ‘teröristler tarafından kontrol edilen’ sahadan, Ürdün hava sahasına giriş yapıyor.

ABD’nin Suriye’de desteklediği terör gruplarının Pentagon’dan kısa bir süre önce ‘omuzdan ateşlemeli’ hava savunma füzeleri (MANPAD) aldıkları göz önünde bulundurulduğunda, yolcu uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmalarının ne kadar kötü bir fikir olduğu ortaya çıkıyor.

MARYLAND SEMALARINDA İKİ ŞÜPHELİ UÇAK

9 Ekim’de İsrailli bir uçuş programı kullanıcısı Yaniv Schwartz tweetinde olağandışı olarak kabul ettiği şu ekran görüntüsünü paylaşıyor:

Görüntüde ABD’nin Maryland kenti semalarında 1’i NASA ve diğeri ABD Deniz Kuvvetleri uçak filosuna (USN) ait Boeing P-8 ve Texan II tipi uçakların yanı sıra 2 adet, genelde Rus Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan bir çağrı kodu olan AZAZ909 c/s kodunu kullanan AWACS uçağı mevcut.

Görünüşe göre, aynı zamanda bir deniz karakol uçağı olan P-8’ler Florida’daki kasırga tahliye faaliyetlerinden dönüyor. Fakat asıl soru, radarda neden Rus ordusuna ait iki adet AZAZ909 kodlu AWACS (Hava muharebe komuta ve kontrol uçağı) görünüyor?

Yaniv Schwartz isimli twitter kullanıcısı tuhaflıkları sıralamaya devam ediyor, “Dikkat edecek olursanız söz konusu 2 AZAZ’ın da tamamen aynı hex ve reg (sicil) kodlarına sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu durum sistemdeki kısa süreli bir hatayı ya da gizemli bir başka durumu çağrıştırıyor.”

Oysa iki ayrı uçağın da aynı hex ve reg kodlarına sahip olmaları tek bir durumu çağrıştırıyor: Kimlik gizleme

ELİMİZDEKİ VERİLERİ GÖZDEN GEÇİRELİM…

– The Saker’ın paylaştığı bilgilere göre, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F/A-18 tipi muharebe jetleri Rus jetlerinin rengi olan gök mavi ve beyaz renklere boyanıyor (bkz: FOTO 1) Üstelik her şeyden önemlisi internette kısa bir araştırma yapan kullanıcılar ‘ABD’nin F/A-18 muharebe jetlerinin, Rusya’nın Suriye’de kullandığı SU-33 savaş uçaklarının muadili olduğunu görebilir.’

– Boyama işlemlerinin yanı sıra elimizde ABD jetlerinin Rus keşif uçaklarının kodlarını taklit ederek radarları aldatabileceğine dair kuvvetli bir kanıt var (Bkz: FOTO 5-6)

– Ve yine elimizde Kiev’den, Ürdün’ün başkenti Amman’a uçarken, Suriye’deki uçuşa yasak bölgeyi kullanan Ukrayna’ya ait bir yolcu uçağı var (Bkz: FOTO 2-3)

Dünya basını hafta boyunca, ABD’li askeri yetkililerin Rusya ve Suriye’ye yönelik tehditlerini konu alan haberler yaptı. Bu tehditleri merak edenler ana akım medya organlarında kısa bir tarama yapabilir. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da, ABD’nin Suriye ordusuna yönelik olası saldırılarına ilişkin basına yapılan sızıntıların arkasında CIA ve Pentagon‘un olabileceğini ifade etti.

İlgili haber: McCain: Suriye ve Rus jetlerini vurun

Rusya, ABD’nin tehditlerine karşın ‘tanımlanamayan nesnelerin’ vurulacağını belirterek Suriye hava sahasını koruma göreviyle S-300 hava savunma füzelerini ülkenin stratejik noktalarında konuşlandırdı.

OLASI SENARYOLAR

ABD jetlerinin Rus jetlerinin renklerine boyanıyor olması muhtemelen Christian Borys‘in ifade ettiği gibi ‘sıradan’ bir eğitimin parçası değil.

– ABD yanlısı Ukrayna rejimi tarafından Suriye’deki terörist grupların kontrol ettiği bölgeye gönderilen uluslararası yolcu uçağı, muhtemelen bir Rus jetine ait renk ve kodları kullanan, ABD’ye ait bir savaş uçağı tarafından vurulacak ve saldırı Rusya’ya ihale edilecektir.

– Başka bir biçimde ifade etmek gerekirse; ABD, kendisi tarafından kontrol edilen terörist grupların (IŞİD, El Nusra ya da PKK/PYD) kontrol ettiği sahada Ukrayna’ya ait bir yolcu uçağını vuracak ve saldırının Rus ‘S-300 hava savunma sistemi’ tarafından gerçekleştirildiğini (saldırı öncesi yapılmış suçlama planıyla birlikte) öne sürecek, tıpkı Donetsk’teki MH17 uçağının vurulması olayında olduğu gibi.

DONETSK’TE NE OLMUŞTU?

17 Temmuz 2014’te, Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giden, Malaysia Airlines’a ait 17 sefer sayılı (MH17) Boeing tipi bir yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta bulunan Ukrayna’nın Donetsk Oblastı’na bağlı Hrabove köyünde üzerine füze isabet etmesi sonucu düşmüş, kazada 298 kişinin yaşamını yitirmişti. 11 Eylül saldırılarından bu yana gerçekleşen en büyük havacılık kazası olarak kayıtlara geçen kaza sonrası ABD’li yetkililer aksi yöndeki delillere rağmen yoğun bir biçimde uçağın Rusya tarafından düşürüldüğünün propagandasını yapmıştı.

ABD KEŞİF UÇAKLARININ AMACI NEDİR?

Geçtiğimiz haftalar boyunca ABD’ye ait keşif uçakları ‘Kırım sahil hattı’ boyunca sortiler yaparak Rus radarlarına ait parametreleri çözümlemeye çalıştılar. Zira, ABD istihbaratının ellerindeki verileri değerlendirerek Rus AZAZ 909 transponder ve ADS-B sinyallerini üretebilmeleri için radarlardaki tam parametreleri bilmeleri gerekiyor.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.