anadoluverumelimedya.com

Bir matematikçi, otoparklardaki mükemmel park alanı bölüşümüne dair problemi çözdü!

Bir profesör, boşluk açısı, trafik akışının yönü ve binanın şeklini dahi hesaba katarak, otoparklardaki otomobiller için mükemmel park alanı bölüşümün arkasındaki matematiği ortaya çıkardı. Analizine göre, uzmanlar, otopark tasarımları yaparken, ızgara tasarımı yerine bir yönlü trafik akışı ve diagonal(çapraz) boşluk kullanmaları gerekiyor.

3

Reklam alanı

Dailymail’de yer alan habere göre, Salford Üniversitesi’nde matematik profesörü David Percy, ızgara tipi otopark tasarımının verimli bir tasarım olmadığını söylüyor. Çalışmasını, Conversation adlı sitede anlatan Percy, 45 derece açılı bir park boşluğunun, tıkanıklıkları aşmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor:

 

“Dikdörtgen düzenlemede, 90 derecelik dönüşlerde yönünüzü değiştirmek için dönüş çapını karşılayacak şekilde bir şerit genişliği gerekiyor. Fakat çapraz düzenlemede, her iki taraftaki bölmeler size doğru eğimlidir. Bu şekilde giriş şeridi dar olabilir ve arabayı yerleştirmek için daha az düzeltme gerektirir. Büyük otoparklarda, 45 derecelik park alanı açısı, %23 verimlilik sağlıyor.”

1

Bunun yanı sıra, Percy, bu çapraz tasarımın sürücülere ızgara kadar yön değiştirmeyi gerektirmeyeceğini ve her bir alandan geriye doğru çıkış için daha güvenli olacağını söylüyor. Park alanları aynı zamanda araç sahibi ve yolcuları bazında yayalar için de yeterli derecede boşluğu bu şekilde daha efektif bir şekilde barındırıyor.

2

5

4

Matematikçi Profesör Percy, bu çapraz tasarımın verimliliğinden faydalanmaları için otopark tasarımcılarına, sürücüleri tek yönü bir trafiğe kanalize edecek şekilde tasarlamalarını öneriyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

sözcü

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.