anadoluverumelimedya.com

Türkiye Cerablus Anlaşması İddiasını Reddetti

Reklam alanı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Albay John Thomas,Fransız Haber Ajansı AFP’ye Cerablus’un güneyinde Fırat Kalkanı Harekatı’nda Türkiye ile PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığını söyledi.

Thomas “Son birkaç saat içinde, mücadeleye dahil olan tüm taraflardan, birbirleriyle savaşmayı bırakarak IŞİD hedefine odaklanacaklarının garantisini aldık. Söz konusu garanti, önümüzdeki birkaç günü kapsayan gevşek bir anlaşma, biz bu anlaşmanın pekişmesini umut ediyoruz” demesi üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepkisini yazılı açıklamayla ortaya koydu.

Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin PYD’nin batısında kalmayacağı taahhüdünün gerçekleşmesini bekliyoruz

Açıklamada Amerika Birleşik Devletleri’nin PYD güçlerinin Fırat’ın doğusuna geçeceği yönündeki taahhüdünün altı çizildi.

“Fırat Kalkanı Harekatı’nın amacı bellidir. Harekat, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafa hakkımız ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde, oradaki terör belası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını rahatsız etmeyecek noktaya geriletilinceye kadar sürecektir. Müttefikimiz ABD’nin, Münbiç şehir merkezine yönelik olarak Haziran ayında başlayan ve şehrin DEAŞ’tan arındırılması suretiyle tamamlanmış bulunan operasyon öncesinde tarafımıza ilettiği, herhangi bir PYD/YPG unsurunun operasyonun ardından Fırat nehrinin batısında kalmayacağı yolundaki taahhüdünün bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz.”

ABD Büyükelçisi Bass Dışişleri’ne çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi John Bass’ın de bu kapsamda dün bakanlığına çağrıldığını açıkladı.

“ABD’li yetkililerin Fırat Kalkanı Harekatı’nın kapsam ve hedefleri konusundaki beyanları üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçisi nezdinde üst düzeyde gerekli girişim yapılmış ve bu tarz beyanların hiç bir şekilde kabul edilemez bulunduğu, müttefiklik hukukuyla bağdaşmadığı vurgulanmıştır.”

amerikanınsesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.