anadoluverumelimedya.com

Yırca’dan sonra Kolin’i Kozluören’de de termik santral direnişi bekliyor

Kolin İnşaat’ın Soma köylerinden Kozluören, Türkpiyale, Deniş ve Evciler köyleri yakınlarında yapmayı planladığı kömürlü termik santral üzerine Kozluören köy halkı 30 Mart 2016’da köy kahvesinde, köy camiinden anonsu yapılan kalabalık bir köy toplantısı yaptı. Santral inşaatına çok tepkili olan köy halkı, toplantının sonunda, bu köylerde yaşamı bitirecek olan termik santral inşaatına direnme kararı aldı. Köy halkının davetlisi olarak toplantıya katılan SHD üyeleri ve KOS aktivistleri de köylülere benzer süreçlerle ilgili bilgiler vererek mücadelelerinde yanlarında olacağını belirtti.

Reklam alanı

Türkiye’nin her köşesinde, AKP iktidarının yol vermesiyle doğayı ve müşterek varlıkları tahrip ederek büyüyen Kolin İnşaat, termik yaklaşık 7 bin zeytin ağacına kıyarak yürüttüğü termik santral girişimi Yırca’dan püskürtüldükten sonra diğer Soma köylerine göz dikmişti. Yırca’dan kovulan Kolin, sonrasında Kozluören, Türkpiyale, Deniş ve Evciler köyleri yakınlarında, içinde kül depolama sahası (kül barajı) , kömür hazırlama ve ilave depolama alanları, açık kömür ocakları, hazır beton santralleri ve bölgenin deresini kelepçeleyerek oluşturacağı iki ayrı göletin ve isale hatlarının da bulunduğu bir termik santral projesi inşaatına girişmişti.

Bölge köylüleri, geçtiğimiz günlerde proje inşaatı kapsamında çalışan hafriyat kamyonlarının köy yollarını bozduğunu, çıkan hafriyatı köylüden habersizce tarlalara döktüğünü, önüne döktükleri moloz yüzünden mezarlığa giremediklerini ve Yırca halkına hak vermeye başladıklarını ifade etmişti. Projeyi istediklerine pişman olduklarını belirten köylüler böyle devam ederse eyleme geçeceklerini belirtmişti.

Kozluören halkı direnecek

Termik santral projesine karşı tepkiler yoğunlaşırken, projeden çok ciddi şekilde etkilenecek köylerden biri olan Kozluören de direnişe geçme hazırlığında. Köy halkı, projeyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını köy halkından saklayan muhtar, SHD üyelerinin ve KOS aktivistlerinin de katılımıyla köy kahvesi önünde bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, istimlak alanlarından projenin ÇED toplantısına kadar bir çok konuda köy halkını bilgilendirmeyen muhtarı eleştiren köy halkı, projeyi çeşitli açılardan tartıştı. Tapulu arazide gerçekleştirilen çok ciddi ağaç kesimleri, köy yollarının yüksek tonajlı hafriyat kamyonları yüzünden bozulması ve kömür hattının geçmesi planlanan güzergahla ilgili tartışmalar sonucunda köylünün büyük kısmı projeyi istemediği konusunda çok açık tavır gösterdi.

Sakinlerince “kutsal” olarak tarif edilen yaylasında sürdürülen hayvancılığın da çok kötü etkileneceğini ifade eden köylüler, dinamitle kaya patlatma çalışmaları yüzünden civardaki köy okulunda da öğrencilerin derslerinin etkilendiğini ifade etti.

Köyün gençleri, çocuklarını, torunlarını kendi yaşadıkları köyde büyütmek istediklerini, köylerini terk etmeyeceklerini belirtti. Bir köylü kadın da, hemen dibindeki termik santral yüzünden akşamları nefes almanın dahi zorlaştığı Soma’da yaşadığı dönemde kansere yakalandığını ve bu hastalığı yendiğini, sonrasında da Soma’nın en yüksek köyü olan Kozluören’e sağlığı için yerleştiğini anlattı. Ve ekledi “Santralini de, bandını da, göletini de istemiyorum! Var mısınız, benimle misiniz?”

“Önemli olan sizin iradeniz, yanınızdayız”

Köylünün davetiyle toplantıya katılan SHD üyeleri ve KOS aktivistleri, Kozluören’e destek sözü verdi. SHD üyesi Özgür Barış Akbayır, asıl belirleyici olanın köylünün iradesi olduğunu ve alacakları tavır doğrultusunda kendilerinin ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini belirtti. SHD üyesi Kamil Kartal, kesilen ve kesilecek ağaçlar ve oluşturulacak göletler ile iklimin değişeceğine işaret etti. Kolin’in köylüye verdiği istihdam sözünün ise yalan olduğunu, bu tür  santrallerde ilgil eğitimi almış insanların çalıştırıldığını aktardı. Köylerden ise vasıf gerektirmeyen bir kaç iş için çalışan alınabileceğini belirtti. KOS aktivisti Onur Akgül de, sadece kömür taşıma bandıyla değil, her parçasıyla birlikte projenin 35 yıl boyunca köyün yaşamını tahrip edeceğini, köye doğru esen hakim rüzgar Poyraz ile santral bacasından salınacak gazın direk köye geleceğini, yaylanın da etkilenmesi sonucu hayvanların ve hayvanların sütüyle beslenecek çocukların sağlıklarının bozulacağını aktardı. Şirketin kendi bildiğini okumaya bakacağını ve hiç bir sözünü de tutmayacağını hatırlatan Akgül, asıl önemli olanın köylünün ne istediği olduğunu belirtti.

Alışıldık istihdam yalanı

Proje için düzenlenen ÇED toplantısı öncesinde köylerden “iş verilmek” üzere isimler toplanmış, toplantıda Greenpeace üyeleri söz aldığında ise gerginlik yaşanmıştı. Kolin, projeyle ilgili yaptığı açıklamada “inşaatı sırasında yaklaşık 2.000 kişiye, faaliyete geçtikten sonra da 1.000 kişiye 30 yıl boyunca istihdam sağlayacak, iş ve aş sağlayarak esnafımıza da büyük destek olacaktır” demişken, yine kendi hazırlattığı ÇED raporunun 29. sayfasında ise şu ifadeler yer alıyor:

“Proje kapsamında inşaat aşamasında Termik Santral’de yaklaşık 900 kişi, kül depolama sahasında yaklaşık 150 kişi, hazır beton santralinde yaklaşık 10 kişi, Koloğlu Göleti inşaatında yaklaşık 100 kişi, Koloğlu 2 Göleti inşaatında yaklaşık 150 kişi çalışması planlanmaktadır. İşletme aşamasında ise; termik santralde yaklaşık 250 kişi, kömür ocaklarında ise pik dönemde yaklaşık 500 kişi çalışacaktır.”

kuzeyormanlari.org

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.