anadoluverumelimedya.com

TR 705 AKP’ye çalışmış

CIA ajanı” olduğu ileri sürülen Tanrıkulu’yla ilgili, bakın Amerikan gizli belgelerinde neler yer alıyor.
Belgelerde Tanrıkulu’nun Erdoğan’a ilkKürtçe eğitimi önerisinden, AKP‘nin kapatılmasına ilişkin yorumlarına,Ergenekon‘dan Balyoz hakkındaki düşüncelerine kadar birçok konu bulunuyor.

İşte o belgeler:

Reklam alanı

Erdoğan’a ‘Kürtçe eğitimi’ Tanrıkulu önermiş

Tarih: 13 Şubat 2008
Belge Kod: 08ANKARA266

Amerikan Büyükelçi Ross Wilson onayıyla Adana ABD Konsolosu Eric Green tarafından yazılan ve Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen rapor.
“Tanrıkulu bize, yakın zamanda Diyarbakır’daki bir görüşmede Başbakan Erdoğan’a kültürel hakların genişletilmesi yönünde mevcut anayasa ya da kanunlarda değişiklik gerektirmeyecek dört somut öneri sunduğunu söyledi.
Örneğin, bölge üniversitesinin Yabancı Diller Fakültesi dahilinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü kurabilir. Nitelikli Kürt dilbilimcisine ihtiyaç var.
Ek olarak, TRT’nin Kürtçe yayın yapmasını desteklemek üzere, Tanrıkulu aynı zamanda yayın kısıtlamalarının kalkması, belediye hizmetlerinde çokdilli hizmet verilmesinde daha esnek olunmasına izin verilmesi ve Kürtçe eğitime izin verilmesini de önerdi.
Tanrıkulu’na göre, Başbakan fikirlere istekli görünmedi ve Kürtlerle fazladan dil özgürlüğü bahşetmekte pek az gerekçe gördüğünü belirtti. Erdoğan sözlerini, sorumluluğun yoksa cesur olmak kolay anlamına gelen bir Türk deyimini “bekara karı boşamak kolaydır” söyleyerek bitirdi”

AKP’nin kapatılmasını önlemeye çalışıyor

Tarih: 24 Mart 2008
Belge Kod: 08ANKARA559

Amerikan Büyükelçi Ross Wilson onayıyla Adana ABD Konsolosu Eric Green tarafından yazılan ve Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen bir diğer rapor.
“Tanrıkulu, partinin kapatılmasını da engellemiş olacak anayasal reformu sürüncemede bıraktığı için AKP’yi eleştirdi. Bununla beraber, bunun, AKP’ye karşı eski düzenin son nefesi olduğunu ve bu davayı da yolundan çektikten sonra partinin demokratikleşme yolunda kösteklemeden / manisiz / engelsiz devam edeceğini söyledi. Diyarbakır Barosu ve 20’nin üzerinde STK kapatılma davasını kınayan bir açıklama yayınladı. Tanrıkulu, eğer AKP kapatılırsa buna karşı çıkacağı için kendisinin de dava edilmekle karşılaşabileceğine dair şaka yaptı”

AKP’li övüyor

Tarih: 11 Nisan 2008
Belge Kod: 08ANKARA690

Amerikan Büyükelçi Ross Wilson onayıyla Adana ABD Konsolosu Eric Green tarafından yazılan ve Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen bir diğer rapor.
“Şah İsmail Bedirhanoğlu da, Sezgin Tanrıkulu ile Başbakan’ın, Kürtlerin dil hakları konusunda Tanrıkulu’nun görüşmeden erken ayrılmasına sebep olan bir tartışma yaşadıklarına dair medya haberlerini onayladı. Görüşmenin bir başka katılımcısı, AKP Milletvekili Abdullahrahman Kurt bize, Başbakan ve Tanrıkulu’nun geçmişte de anlaşmazlık yaşadığını ancak kendisinin ve odadaki diğerlerinin Erdoğan’a, bölgede yapıcı bir güç olduğu için Tanrıkulu’na saygı gösterilmesi gerektiğini söylediklerini, söyledi”

Komutanların tutuklanmasından memnun

Tarih: 6 Ağustos 2008
Belge Kod: 08ANKARA1404

Amerikan Büyükelçi Ross Wilson onayıyla Adana ABD Konsolosu Eric Green tarafından yazılan ve Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen bir diğer rapor.
“Tanrıkulu, daha önce dokunulmaz olan generallerin tutuklanması Türkiye adına önemli, sembolik bir adımdır, dedi. Daha açıkça, (hala gözaltında olan önemli bir şahsiyet) General Tolon’un avukatının arkadaşı olduğunu ve polis kendisini tutuklamaya geldiğinde, Tolon’un avukatını aradığını ve ne yapması gerektiğini sorduğunu rapor etti. Avukat, polis memuruna tutuklama emri ve Genelkurmay’dan izin belgesi olup olmadığını sormasını söyledi. Tanrıkulu, herhangi bir Kürt köylü bile tutuklanmaya gelen memura ne soracağını Tolon’dan daha iyi bilir diye şaka yaptı”

Ergenekon davası faydalıymış

Tarih: 20 Mart 2009
Belge Kod: 09ANKARA424

Amerikan Büyükelçi James Jeffrey onayıyla Adana ABD Konsolosu Eric Green tarafından yazılan ve Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen bir diğer rapor.
“Tanrıkulu, Diyarbakır insan hakları avukatı bize, “Hiçbir mahkumiyet olmasa bil Ergenekon dokunulmazlık kültürünü ortadan kaldırıyor” dedi.
KUTU….

Tanrıkulu ABD’nin konsolos kontağı

Belgelerde Tanrıkulu’na atfedilen sıfatlardan birisi de “konsolos teması”. Belgelerde “Uzun zamanlı konsolosluk teması yapan” ifadesi yer alıyor. Amerikan istihbarat kuruluşu Stratfor’a Emre Doğru aracılığıyla bilgi akışı sağladığı da bilinen Tanrıkulu TR705 olarak kodlanıyor. Tanrıkulu’nun isminin geçtiği tam 59 rapor bulunuyor. Raporların toplam sayfa sayısı ise 216.

Birçok kez görüştüğü ve Amerikalılara birçok konuda bilgi aktardığı ortaya çıkan Tanrıkulu’nun WikiLeaks’teki Amerikan belgelerindeki sıfatları ise şöyle:

Tanınmış, önemli kişi
Uzun zamanlı konsolosluk teması / kontağı ve tanınmış / önemli, kıdemli insan hakları aktivisti – 15.09.2005
Diyarbakır Baro ve İnsan Hakları Bölümü Başkanı – 15.09.2005
Diyarbakır Baro Başkanı – 04.09.2003
Diyarbakırlı avukat
Eski Uluslararası Ziyaretçi katılımcısı – 02.03.2006
Robert Kennedy Ödülü sahibi
Uzun zamanlı gözlemci – 02.05.2006
Avukat – 27.02.2007
Yerel lider – 24.03.2008
İyimser – 24.03.2008

Erdem Atay / Beste Gül Öneren
Aydınlık

foto:ulusalkanal

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.