anadoluverumelimedya.com

Türkiye Tunus’tan zeytinyağı getirirken kendi zeytin ağaçlarına bakın neler yapıyor

Yusuf Yavuz / Odatv

Reklam alanı

yusufyavuz

 

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Gömü köyünde termik santral kurmak için çalışmalar yürüten Hattat Holding, bölgede satın aldığı arazilerde bulunan zeytin ağaçlarını kesmeye başlayınca köylüler ayaklandı. Dalında hala meyveleri bulunan zeytin ağaçlarının kesildiğini haber alan Gömü ve Tarlaağzı köylüleri, ağaçların başında nöbete başladı. Bölgede yaşananları aktaran Bartın Platformu, “Bu zeytin ağaçlarının taşıma izni için bakanlığa 18 Aralık 2017 tarihinde başvuru yapıldığını ve 19 Aralık’ta taşıma izninin çıktığını gördük. Yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir günde böyle önemli bir kararı nasıl vermiştir? Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” açıklamasında bulundu.

ZEYTİNLİK ARAZİLERİ SATIN ALAN FİRMA AĞAÇLARI KESMEYE BAŞLADI

Amasra’da Hattat Holding tarafından kurulmak istenen kömürlü termik santral için zeytin ağaçlarının kesildiğini öğrenen köylüler ayaklandı. Termik santral kurulmak istenen bölgeye birkaç yüz metre mesafedeki zeytinlik arazileri değerinin üzerinde bedeller ödeyerek köylülerden satın alan firma, bu arazilerdeki zeytin ağaçlarını kesmeye başlayınca ortalık karıştı. Olay yerine gelen köylüler zeytin ağaçlarının kesilmesine tepki göstererek, ağaçların bulunduğu alanda nöbet tutmaya başladı.

Olayla ilgili ayrıntıları aktaran Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada, Hattat Holding’in bölgede termik santral kurmak için birçok usulsüzlük yaptığı ileri sürülerek, şimdi de zeytin ağaçlarının yok edilmek istendiği kaydedildi.

 

“ZEYTİN AĞAÇLARI SANTRALİN ÖNÜNDEKİ ENGEL GİBİ GÖRÜLÜYOR”

3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılandırılması Hakkındaki Kanun” uyarınca zeytinlik sahalarının 3 km. yakınında değil termik santral, bacası tüten bir atölye bile yapılamayacağı kaydedilen açıklamada, “Amasra’nın Gömü köyündeki zeytin ağaçları Hattat Holding’in kurmak istediği termik santrale sadece birkaç yüz metre mesafede. Bu zeytin ağaçlarının kurmak istediği termik santrallerin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu bilen Hattat Holding, önce arazi sahiplerine gerçek değerinin oldukça üzerinde para teklif ederek bu sahayı satın aldı. Şimdi de sahayı satın alır almaz bu zeytin ağaçlarını sökerek sahadan uzaklaştırmaya çalışıyor” denildi.

Termik santral kurulmak istenen koya bakan zeytinlik alandaki ağaçlar kesildi

YAŞANANLAR YIRCA KÖYÜNDEKİ ZEYTİN KATLİAMINI ANIMSATTI

2014 yılında Soma’nın Yırca köyüne termik santral kurmak isteyen bir başka şirketin, bir gecede 6 bin zeytin ağacını keserek kamuoyunda büyük tepkilere neden olduğu anımsatılan Bartın Platformu’nun açıklamasında, “Bu tepkiler nedeniyle termik santral için daha önce verilen bütün izinler iptal edilerek termik santral yapımından vazgeçilmişti. Şimdi Hattat Holding böyle bir tepkiden korktuğu için zeytin ağaçlarını kesmekten değil, sökerek başka bir yere taşımaktan bahsediyor. Sanki termiği değil de doğayı severmiş gibi; işlerini güçlerini bırakmış, zeytin ağaçlarını daha iyi yetişme koşullarına sahip başka yerlere taşımakla uğraştıklarına bizim de inanmamızı bekliyorlar”ifadelerine yer verildi.

KÖYLÜLER ZEYTİN AĞAÇLARINI KORUMAYA ALDI

Bugün köylerindeki zeytin ağaçlarının usulsüz şekilde başka yerlere taşınacağını duyan Gömü ve Tarlaağzı köylülerinin, “Bu zeytinler bizim. Başka bir yere götüremezsiniz” diyerek eylem başlattıklarının altı çizilen açıklamada, köylülerin zeytin ağaçlarını koruma altına aldıklarına dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Biz de Bartın Platformu olarak köylülerin bu haklı eyleminin yanında yer alıyoruz. ‘Bizden ne zeytinimizi, ne de Amasra’mızı alabilirsiniz’ diyoruz ve soruyoruz; bu zeytin ağaçlarını sökmek için; 3573 sayılı kanunun 20. maddesinde geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fenni gerekçeye dayalı iznini aldınız mı? Bu izinde bakanlığa bağlı araştırma enstitülerinin ve mahalli ziraat odasının uygun görüşü var mı? Bu izni almışsanız bu alana sahip olduğunuz sadece bir hafta içinde bunu nasıl becerdiniz?

Köylüler zeytin ağaçlarının kesildiği bölgeye gelerek tepki gösterdi 

Jandarma olay yerinde güvenlik önlemi aldı

“BAKANLIK BİR GÜNDE NASIL İZİN VERDİ” SORUSU

Bugün sahada ağaçların budandığını ve kesildiğini gördük. Bu zeytin ağaçlarının taşıma izni için bakanlığa 18 Aralık 2017 tarihinde başvuru yapıldığını ve 19 Aralık’ta taşıma izninin çıktığını gördük. Yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir günde böyle önemli bir kararı nasıl vermiştir? Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

PROJEYE KARŞI AÇILAN DAVALAR HENÜZ SONUÇLANMADI

Bizler Bartın ve Amasra halkı olarak; termik santral aleyhine açmış olduğumuz ÇED iptal, Çevre Düzeni Plan Değişikliği iptal ve lisans iptal davaları henüz sonuçlanmamışken, Hattat Holdingin yöre halkını tahrik edecek şekilde giriştiği bu tür girişimleri kınıyoruz. Amasra’da termik santral yapılamayacağı hakkında yeterli teknik ve hukuki gerekçenin var oluğunu düşünüyoruz ve mahkemelerden Bartın ve Amasra halkının lehine kararlar çıkarmasını bekliyoruz. Bu umutlu bekleyişin bütün halkımız tarafından dikkate alınmasını diliyoruz.”

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.