anadoluverumelimedya.com

Filistin Büyükelçisi konuştu: Ortak adımla ABD yalnızlaştırılmalı

ERDEM ATAY / Aydınlık

Reklam alanı

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa da Aydınlık’a yaptığı açıklamada bölgeyi harekete geçmeye çağırdı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiklerini açıklamasına tepki sadece bölge ülkelerinden değil, tüm dünyadan geliyor. Filistin de dünyayı ABD ve İsrail’e karşı birleşmeye çağırıyor.

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Trump’ın kararına karşı Filistin’in nasıl bir adım atacağı ve bölge ülkelerinin birleşmelerinin önemi konularında Aydınlık’ın sorularını yanıtladı.

| ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına karşı Devlet Başkanı Mahmut Abbas, “Karşılığını vereceğiz” demişti. Nasıl bir karşılık olacak bu?

ABD, “delice” bir karar almıştır. Bu karar, hiçbir şekilde kabul edilemez, etmiyoruz da… Filistin’in vereceği karar, şu anda devam eden Filistin içi kurumlar arası görüşmeler ve Filistin’in Türk, İslam ve Arap dostlarıyla yapacağı görüşmeler sonucunda şekillenecektir.

TRUMP YÖNETİMİNİN FRENİ YOK’

|ABD başkanları bugüne kadar Kudüs’le ilgili hep bu vaatleri vermiş ancak konu ile ilgili bir karar almamıştı. Ne oldu da Trump bu kararı aldı?

Trump daha önceki başkanların vaat edip uygulamadığı kararı, “Ben vaat ettim ve uyguluyorum” diyerek farklı olduğunu göstermeye çalıştı, gösterdi de. Trump, bu kararı alarak, yönetiminin bir fren sistemi olmadığını göstermiş oldu. İsrail Lobisi bağlantıları nedeniyle böyle bir adımı atan Trump, uluslararası hukuku ayaklar altına aldı, çiğnedi.

KABUL ETMİYORUZ DEMEK YETMEZ’

| Bölge ülkelerinin bundan sonraki tavrı ne olacak? Filistin’e destek cephesi genişleyecek mi? Özellikle Türkiye ve Mısır’ın duruşu üzerinden değerlendirir misiniz?

Türkiye de Mısır da açıkça bu kararı kabul etmediklerini, Kudüs’ün yasal statüsünün değiştirilmesini reddettiklerini belirtti. Mısır, önümüzdeki cumartesi günü Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak, Türkiye Cumhuriyeti’nde de İslam İşbirliği Teşkilatı toplanacak. Duruşları çok önemli. ABD gerçek bir tepkinin olduğunu, işin kınamayla geçiştirilemediğini görürse, geri adım atabilir. Bu sadece kınama şeklinde kalırsa, ABD yanlış uygulamalarına devam edecektir, bu da sadece Filisti’e değil bölge ülkelerine de zarar verecektir.

 

| Peki ya İran?

İran da kararı kabul etmediğini resmen açıkladı. İran büyükelçisi de bizleri ziyarete gelecek, bu konuyu konuşacağız. Hiçbir İslam ve Arap ülkesi Kudüs hakkında alınan böyle bir kararı kabul etmez. Fakat “Kabul etmiyoruz” demek yeterli mi, değil! Bizim istediğimiz Arap ve Müslüman dünyasının pratik adımlar atarak, sadece ABD’ye karşı değil, uluslararası hukuku çiğneyen herhangi bir devlete karşı net tavır alması. Çözümü ancak böyle bulabiliriz.

| Binyamin Netanyahu’nun, “ABD’den önce başka devletler elçiliklerini Kudüs’e taşıyacak” açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Netanyahu şu an tarihi bir zafer elde ettiğini düşünüyor. İsrail ve ABD bazı ülkelere büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımaları için baskı uyguluyor. Bunlar genelde ABD’nin eksinindeki ülkeler. Baskı devam edecektir. Ümidimiz hiçbir ülkenin bunu kabul etmemesi.

| Karar, ABD’yi bölgede yalnızlaştırır mı?

ABD bu kararı alarak kendisini izole etti. Bu adımla ABD rolünü değiştirdi. Gelecekte, hiçbir şekilde barış sürecinin bir parçası olamayacaktır.

| İsrail’deki bütün gruplar bu kararı destekliyor mu?

İsrail’in sağ kanadında hızlı bir şekilde radikalleşme var. Buna öncülük eden Netanyahu ve Lieberman gibi kişiler. Buna rağmen, farklı sesler de duyabiliyoruz.

| Yeni bir intifada olur mu?

Filistin topraklarında her ihtimal önümüzde, buna yeni bir intifada da dahil. Tüm dünya şunu gördü, iki devletli çözümün ve uluslararası hukukun savunucusu olarak bildiğimiz ABD, kendi çiğnedi bu hukuku. Böyle bir tepki gelir, karşılığında bir şiddet ve kaos çıkarsa, bunun da sorumlusu bu kararı verenlerdir.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.