anadoluverumelimedya.com

Kılıçdaroğlu fındık mitinginde konuştu: Elin oğlu neden fiyatı belirliyor

UĞUR ŞAHİN / Birgün

Reklam alanı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun’da düzenlenen ‘Fındık İçin Adalet’ mitingine katıldı. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin fındık üretiminde dünya birincisi olduğunu belirterek, “Mademki dünya birincisiyiz fiyatı neden biz belirlemiyoruz? Elin oğlu neden fiyatı belirliyor? ” diyerek, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Ordu’dan Giresun’a ‘Fındık İçin Yürüyoruz’ etkinliğinin son gününde yaklaşık 3 bin kişi sabah saatlerinde Ayvasıl mevkiinde toplandı. ‘Emeğime saygı’, ‘Fındığımız dalda, emeğimiz rafta kalmasın’ ve ‘Fındıkta sömürüye son’ pankartları açan grup, ‘Emek-ekmek fındık demek’ sloganı atarak yürüyüşe geçti. Gruba, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de eşlik etti. Yürüyüşte, bir grup fındık üreticisi üzerlerine fındık topladıkları çuvalları giyerek fiyatları protesto etti. Güre Mahallesi belediye plaj mevkiinde mola veren grup 3 günde yaklaşık 45 kilometre yol yürüyerek dün saat 17.30 sıralarında Giresun Atatürk Meydanı’ndaki miting alanına ulaştı.

“Hakkı hukuku ve adaleti hep birlikte sağlayacağız”
Trabzon’dan Giresun’a geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ‘Fındık İçin Adalet’ mitingine katıldı. Burada vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, alın terine her zaman saygı duyduklarını ifade etti. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in ‘Emek ekmek iş aş demiştir. Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen demiştir’ sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, ülkeye insanca ve halkça bir düzeni getireceğini savundu. Görüşü, inancı ve kimliği ne olursa olsun 80 milyonu kucaklayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’de birliği huzuru hep birlikte getirip, hakkı, hukuku ve adaleti birlikte sağlayacaklarını söyledi. Fındığın çok önemli stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

Fındık olmazsa 15 ilde hayat yok
“33 ilde fındık ekiliyor.15 ilde ise fındık temel geçim kaynağı. Fındık olmazsa bu 15 ilde hayat olmuyor. Bu 15 ilde 502 bin ailenin gelir kaynağı fındıktır. Tarım ürünü olarak ihraç ettiğimiz fındık gelir açısından Türkiye için bir numaradır. Milyarlarca dolar fındık ihracatından para kazanıyoruz ama bu fındığı eken üreticiye ne veriyoruz? Alın terinin emeğinin karşılığını veriyor muyuz? İşte sorun buradan başlıyor. Fındık 10 Ekim 1935 yılında ilk milli fındık kurultayı toplandı ve açılışını rahmetli Celal Bayar yapar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölmeden önce Fiskobirlik’in kurulma tarihi verir. Şimdi bu meydan da Fiskobirlik’in ilk kurucularının torunları olabilir. O nedenle onların adını bu meydanda anmak onlara rahmet dilemek benim namus borcumdur. Giresun, Trabzon, Ordu, Bulancak, Keşap ve Ordu’dan 2’şer kişi Bunlar Fiskobirlik’i kuranlardır.”
Üretici bir arada olmalı
“Suriyelilere 30 milyar dolar harcadılar. Onlar oldu birinci sınıf vatandaş Karadenizli fındık üreticisi oldu ikinci sınıf vatandaş” diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Mademki dünya birincisiyiz fiyatı neden biz belirlemiyoruz. Elin oğlu neden fiyatı belirliyor. Bizim gücümüz ve imkânımız mı yok. Gücümüzde imkânımız da var. Ama fındık üreticisi bir araya gelmediği için ortak ses çıkarmadığı ve mücadele etmediği için onun alın terini bir avuç yabancı sömürüyor. Buna izin vermeyeceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Cumhuriyet’in kurucu ayarlarına dönmeliyiz
Kılıçdaroğlu, “Fındıkta istikrarı devlet sağlamalı. Cumhuriyetin kurucu ayarlarına dönmemiz lazım. Bu ayarlarda Fiskobirlik var. Fiyatta istikrarı sağlamak için bu cumhuriyeti kuranlar kurdular. Şimdi 15 yılda Fiskobirlik bir köşeye atıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi, TARİŞ çiftçinin hakkını ve hukukunu korumak için tarımda fiyat istikrarını sağlamak için kuruldular. Demek ki yapmamız gereken nedir? Fiskobirlik’i eski görkemli günlerine kavuşturmaktır” diyerek bunun mücadelesini vereceklerini söyledi.

***

Fındıkta hükümetin sorumluluğu yokmuş!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık fiyatlarının 7.5 liraya düşmesinin sorumlusunun kendileri olmadığını iddia etti. Fındığın taban fiyatını 10-10.5 lira olarak açıkladıklarını hatırlatan Fakıbaba, “12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?” savunması yaptı.

İstanbul’da düzenlenen Tarım Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fakıbaba, bir gazetecinin fındık fiyatlarını ve CHP’nin fındık yürüyüşünü sorması üzerine şöyle konuştu: “Yürüyüş… Saygı duyuyorum. Ama biz Tarım Bakanlığı ve Ak Parti hükümeti olarak vicdanen rahat mıyız? Onun bir hesabını yapmak lazım. Geçen sene rekolte 420 bin tondu, bu sene 705 bin ton olarak açıklandı. Ancak daha sonra külleme ve güneş yanığından dolayı biz bunu 675 bin ton olarak revize ettik. Geçen sene verilen fiyat 10 lira. Giresun 10.5 liraydı.

Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10.5 lira. Eğer geçen seneninki gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?”

‘Söz veriyoruz’
TMO’nun 10 ve 10.5 liradan fındık alacağını, alan bazlı destekle bu fiyatın 12 lirayı bulduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, “Bütün insanları mutlu etmemiz mümkün değil. Ama emin olsunlar, üreticimizi ezdirmemek adına, 8-8.5 lira fiyat verilirken biz bunu 10.5 liraya alacağımızı söylüyoruz. Giresun’da kalite yüksek olduğundan dolayı 10.5 lira fiyat vermişiz, 10.71 liraya kadar çıkıyor. Şunu vatandaşlarımdan özellikle istirham ediyorum; bizim işimiz eşik fiyatı belirlemek ve üreticiyi bu fırsatçıların eline bırakmamak. Biz bunu yapıyoruz. Ne kadar ellerinde fındık varsa, süre ve zaman vermeden hepsini alacağız. Burada söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.