anadoluverumelimedya.com

Esad’dan Birleşmiş Milletler’e sert tepki

‘Suriye’de yüz binlerce değil on binlerce kişi öldü’

Reklam alanı

 

Suriye’de krizin başlangıcından bu yana yüz binlerce değil, on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, BM’nin elindeki verilerin doğru olmadığını vurguladı.

Sputnik’e mülakat veren Esad, “Genel olarak, sadece resmi veriler üzerinden konuşabiliriz. Basından duyduğunuz gibi Suriye’de yüz binlerce değil on binlerce kişi öldü. Elbette, kendisinden haber alınamayan kişiler de hesaba katılabilir. Bunlar resmi rakamlar. Ancak Batıdakiler ölü sayısına öldürülen teröristleri de dahil ediyor. Sayıları çok fazla olan teröristler, devlet tarafından hayatını kaybetmiş kişiler olarak görülmüyor. Aynı durum Suriye’ye savaşmaya gelen yabancılar için de geçerli. Onların sayısı on binleri, belki de yüz binleri bulabilir” ifadelerini kullandı.

‘VERİLER, SURİYE’YE MÜDAHALE ETMEK İÇİN GEREKÇE OLARAK KULLANILMAK İSTENİYOR’

Batılı medya kuruluşlarının ölü sayısına ilişkin olarak aktardığı rakamların doğru olmadığına dikkat çeken Esad, şöyle konuştu: “Bu veriler, sadece rakamları şişirmek, durumun ne kadar feci olduğunu göstermek ve Suriye’ye müdahale etmek için insani gerekçe olarak kullanmak amacıyla veriliyor. Bu nedenle, devlet ve hükümet olarak, şu anda on binlerce kayıp verildiğini verildiğini söyleyebiliriz.”

SURİYE TOMAHAWK FÜZELERİNİ NEDEN DÜŞÜRMEDİ?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD’nin Humus yakınlarında Şayrat hava üssüne fırlattığı Tomahawk füzelerini düşürememelerinin sebebinin, teröristlerin ülkenin hava savunma sistemlerinin yarısından fazlasını yok etmiş olmaları olduğunu söyledi.

Esad, Sputnik’e verdiği mülakatta, ABD’nin 7 Nisan’da Humus yakınlarındaki Şayrat hava üssüne fırlattığı Tomahawk füzelerini neden düşüremedikleri yönündeki soruyu yanıtladı.
‘HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİMİZİN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASINI KAYBETTİK’

Suriye Devlet Başkanı “Teröristlerin, eylemlerine Suriye’nin savunma sistemlerini yok ederek başladıklarını çok az kişi biliyor. Bunun ‘barışçıl gösteriler’ denen şeylerle de ilgisi yok. Zira hava savunma sistemlerimizin çoğu, şehir dışında, kırsal bölgelerde yer alıyor. Hava savunma sistemlerimiz kriz sırasında ciddi biçimde tahrip oldu. Ne kadarının tahrip olduğunu, bunun askeri bir bilgi olması nedeniyle söyleyemem. Fakat yüzde 50’sinden fazlasını kaybettiğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

‘BM, ÖLENLERİ SAYMAK İÇİN GEREKLİ ARAÇLARA SAHİP DEĞİL’

BM’nin Suriye’de ölenleri saymak için gerekli araçlara sahip olmadığını, bu nedenle BM’nin verilerini kabul etmediğini de kaydeden Esad, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha önce söylediğim gibi, farklı gruplar, yabancılar, Suriyeliler ve diğerleri hakkında konuşuyoruz. Bu nedenle, bunları saymak zor bir iş. Elimizde olan tek şey, resmi veriler. Elbette ölü sayısı, resmi verilerin üzerinde olacaktır, ancak biz herhangi bir rakamı alıp hemen deklare edemeyiz.” BM’nin verilerine göre, Suriye’de krizin başlangıcından bu yana 300 bin kişi hayatını kaybetti.

ESAD: TERÖRİSTLERİN EYLEMLERİYLE TÜRKİYE VE ABD’NİN ASKERİ MÜDAHALESİ ARASINDA FARK YOK

Esad şöyle devam etti: “Ülkenizdeki işgalcilerle savaşmaya hakkınız vardır. Bu nedenle Amerikalılar, Türkler ve tüm işgalciler ya kendiliğinden ülkemizden gitmezlerse güç kullanılarak çıkartılacaklar. Şu anda önceliğimiz teröristlerin yenilgiye uğratılması. Teröristleri çeşitli bölgelerde yenilgiye uğratırsak, Türkler de dahil olmak üzere geri kalan tüm diğer güçleri kovmak çok kolay olacak. Ya kendileri giderler ya da savaşıp onları yeneriz, topraklarımızı koruruz.”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.