anadoluverumelimedya.com

CHP’nin yerel yönetimler enerji politikası tanıtıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan Belediye Başkanlar Toplantısı’nda CHP’nin Yerel Yönetimler Enerji Politikasının tanıtımını yaptı.

Reklam alanı

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunun altını çizen Akın, bu sorunun da ancak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına öncelik verilmesiyle ortadan kalkacağını ifade etti.

‘Enerjinin temel sorunun dışa bağımlılık’

Enerjinin temel sorunun dışa bağımlılık olduğunu ifade eden Akın, geniş halk katılımlı kooperatif modeli modelinden faydalanarak bu sorunun çözülebileceğini aktardı. Akın şunları söyledi:

”Ülkemizde enerjinin iki temel sorunu var. Birincisi dışa bağımlılık, ikincisi ise enerji tüketimimizin ağırlıklı olarak fosil kaynaklardan oluşması. AKP’nin uyguladığı enerji politikalarının esası da ARGE, bilgi gerektirmeyen ve en kolay olan dışa bağımlılık üzerine kurulmuştur. Dünya ülkeleri enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için girişimlerde bulunurken, Türkiye’de tam tersine bağımlılık politika haline getirilmiştir. Mesela 2000 yılındaki % 67 olan bağımlılık oranımız, 2017 yılında % 76’ya ulaşmıştır. Aynı zaman da giderek artan enerji ithalatı ekonomimiz üzerinde büyük bir yük oluşturup, yüksek cari açık vermemize neden olmuştur.

CHP olarak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak yerli kaynaklara öncelik veren, insan odaklı ve sürdürülebilir enerji üretimi önceliğimizdir. Bunun da yolu enerji üretiminde yerel, temiz, ucuz, geniş halk katılımlı kooperatif modeli modelinden geçmektedir.’

CHP olarak, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak yerli kaynaklara öncelik veren, insan odaklı ve sürdürülebilir enerji üretimi önceliğimizdir. Ulusal Enerji Politikamızın temel amacı; enerjinin, gelişme ve refahın arttırılmasında belirleyici konumunun bilinciyle, enerji talebinin ulusal kaynaklara öncelik verilerek, yeterli, kaliteli, kesintisiz, ekonomik ve çevreye duyarlı bir şekilde karşılanması, bu amaçla her türlü teknik ve teknolojinin kullanılması ve geliştirilmesidir.

CHP iktidarında uzun vadeli ulusal tedarik sunum planı hazırlanacak, ulusal kaynaklara öncelik verilecek, enerji verimliliği maksimum hale getirilecek, enerji kooperatifleriyle halkımızın enerji piyasasında söz sahibi olması sağlanacak.”

Enerji üretimine yerel, temiz, ucuz, geniş halk katılımlı kooperatif modeli

CHP olarak biz belediyelerimizle yenilenebilir Enerji Kooperatiflerini kurmak için öncülük yapacağız. Bu şekilde, enerji kooperatifleri, enerjinin tüketileceği yerde üretilmesi ile yerel kaynakların yerel halk tarafından kullanılmasını, enerji sistemindeki kayıp oranlarının azaltılmasını sağlar. İstihdam üzerinde olumlu etki yaratır, toplumun ekonomiye katılımına ve enerji konusunda söz sahibi olabilmesine imkân verir. Aynı zamanda enerjide tekelleşmeyi önleyerek enerji fiyatlarının düşürülmesi, sermayenin tabana yayılması, yerel kalkınma sağlanması konularında da etkili olacaktır. Özellikle de ülke enerji bağımlılık oranlarının düşürülmesinde önemli katkı sağlayacaktır.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.