anadoluverumelimedya.com

Eğitim Sen OHAL ile teslim alınamaz

BURCU CANSU / Birgün

Reklam alanı

KESK’e bağlı Eğitim Sen’in 10. Olağan Genel Kurulu Ankara’da başladı. Üç gün sürecek olan genel kurulda, OHAL düzenine ve KHK ile gelen ihraçlara, açığa almalara tepkiler yükselirken, mücadele vurgusu öne çıktı.
Green Park Otel’de yapılan Genel Kurul, ülkenin dört bir yanından gelen delegelerin katılımı ile başladı. Salonda, “OHAL kaldırılsın, KHK’ler iptal edilsin, ihraç edilen açığa alınan emekçiler işlerine iade edilsin”, “Mülakat değil liyakat, ücretli ve sözleşmeli değil kadrolu istihdam” ve “Eğitimde şiddet, ayrımcılık, mobbing ve çocuk istismarı son bulsun” pankartlarının yanı sıra, 10 Ekim Katliamı’nda yitirilenlerin fotoğraflarının da yer aldığı pankart asıldı.

CHP, HDP milletvekilleri, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden sendika temsilcileri, emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri de Genel Kurul’a katıldı.

‘Bin 547 üyemiz ihraç edildi’
Katliamlarda ve mücadelelerde yitirilen canlar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca yaptı. Eğitim Sen’in, emek ve meslek örgütlerinin 12 Eylül darbe dönemini bile gölgede bırakacak kadar büyük bir baskı ve kuşatma ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Karaca, şunları söyledi: “Bin 547 öğretmen ve akademisyen üyemiz ile toplamda 3 bin 249’un üzerinde KESK üyesi ihraç edildi. Kitlesel ihraçlar nedeniyle mağdur olanların sayısı 2 milyonu aşmış durumda. Açığa alınan üyelerimizin büyük çoğunluğu göreve dönse de, hâlâ yönetici ve üyelerimizden açıkta olanlar var. Yüzlerce üyemize maaş kesimi, kademe durdurma cezaları verilmekte, kitlesel sürgün tehditleri devam etmektedir. OHAL KHK’leri ile hiçbir soruşturma ya da delil aranmaksızın hukuksuz şekilde ihraç edilen ya da açığa alınan on binlerce kamu personelinin üye olduğu sendikalar, en çok ihtiyaçları olduğu dönemde üyelerine sırtlarını dönerken, sadece Eğitim Sen ve KESK’e bağlı sendikalar, haksızlığa uğrayan tüm kamu emekçilerinin sesi ve umudu oldu.”
Açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya selamlarını ileten Karaca, “Kamudan hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçiler görevlerine iade edilmeli” dedi.

Konuklardan dayanışma mesajları
Genel Kurul’da konuklar da dayanışma ve mücadele vurgusu öne çıkan şu konuşmaları yaptı:
KESK EŞ Genel Başkanı Lami Özgen: “Ortak bir mücadele hattına ihtiyaç var. Örgütlü mücadelemiz sürecek. OHAL KHK’leri ile 105 bin kişi atıldı, 45 bin kişi hâlâ açıkta. Bunların 3 bin 248’i KESK üyesidir. 800 civarında üyemiz açıkta. 77 üyemiz tutuklu. 10 binlerce arkadaşımız idari soruşturma ile karşı karşıya… OHAL rejimine alışmayacağız, mücadelemiz sürecek.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “OHAL ilan edildikten sonra FETÖ ile mücadele edeceğiz denilirken, AKP kendisinden olmayan muhalifleri ihraç etti. Muhalifler OHAL ile terbiye edilmeye çalışıldı.”
HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay: “Eğitim Sen bütün dünyaya örnek olması gereken bir dayanışma sergiliyor. Bizler 12 Eylül karanlığını mücadele ile aştığımız gibi bu günleri de mücadele ve dayanışma ile aşacağız.”
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: “İhraçlar ile KESK’in sesi kısılmaya çalışılıyor. Gülmen ve Özakça’yı terörist ilan eden Süleyman Soylu’ya diyorum ki, bizler çocuklarımızı din istismarcısı, tecavüzcü, cemaatçiler yerine elbette Gülmen ve Özakça gibi onurlu eğitimcilere teslim edeceğiz.”

ÖDP MYK Üyesi Hasan Hayır: “OHAL KHK’leri ile KESK’i ve Eğitim Sen’i teslim almak isteyenler onların direniş tarihini bilmiyor. TÖBDER ve TÖS nasıl askeri darbeler tarafından teslim alınamadıysa devamı olan Eğitim Sen de teslim alınmayacak.”

İngiliz Uluslararası Topluluğu’na Bağlı Ülkelerde Örgütlü Öğretmenler Sendikası Başkanı Fred Brown: “Sizler gibi bizler de eğitimin cemaaatlerden uzak olması gerektiğini düşünüyoruz. Zorlukların üstesinden gelmek için yürüttüğünüz mücadelede yanınızda olacağız.”

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.