anadoluverumelimedya.com

Termik santrallar her yıl yaklaşık 3 bin erken ölüme sebep oluyor

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran 14 çevre ve kamu sağlığı alanında çalışan kuruluştan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre, Çanakkale’de 11’i proje aşamasında, 2’si inşaat halinde, 3’ü ise aktif durumda olan termik santrallerin faaliyete geçmesi halinde, hava kirliliğinin Çanakkale’de yüzde 150 oranında; İstanbul’da ise yüzde 25 oranında artabileceği belirtildi.

Reklam alanı

SADECE 3 İLİN HAVASI TEMİZ

Temiz Hava Hakkı Platformu, Çanakkale’de planlananlarla beraber sayısı 16’yı bulacak olan kömürlü termik santralların oluşturacağı hava kirliliği ile ilgili hazırladıkları raporun sonuçlarını paylaştı. Hava kirliliğinin Türkiye’nin en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden uzmanlar, termik santral projelerinin iptal edilmesini istedi. 2016 yılı verilerine göre, hava kirliliğinin sadece Artvin, Adana ve Tunceli’de Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerinin üzerinde bulunduğu tespitine yer verildi.

3 BİN ERKEN ÖLÜM

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER)’den Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, TEMA Vakfı’nın Şişli’deki merkezinde yapılan toplantıda, “Termik santrallardan kaynaklı kirleticilere uzun süreli maruz kalmanın başta olmak üzere akciğerler ve kalp üzerindeki etkileri olmak üzere etkilerini gösteren önemli tıbbi bulgular var. Hava kirliliği, bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıkları ve kalp-damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Türkiye’de termik santraller her yıl yaklaşık 3 bin erken ölüme sebep oluyor” şeklinde konuştu.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.