anadoluverumelimedya.com

İşveren de fona devir istemiyor

CHP heyeti Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti. Toplantıda en önemli gündem maddesi, kıdem tazminatının fona devredilme planı oldu. Kıdem tazminatının fona devri durumunda bunun nasıl kullanılacağını görmek için işsizlik fonuna bakılmasının yeterli olduğunu söyleyen CHP heyeti, işsizlik fonunun işçi değil, işveren tarafından kullanıldığını kaydetti. Atalay’ın da kıdem tazminatının fona devrine karşı olduklarını iletti.

Reklam alanı

CHP Emek Büroları üyelerinden oluşan CHP heyeti, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Heyette, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş yer aldı. Basına kapalı olarak 1 saat süren görüşmede, kıdem tazminatının fona devredilme planı, yasaklanan grevler ve işçi haklarına ilişkin gelişmeler masaya yatırıldı.

Türk-İş Başkanı Atalay’ın da Türk-İş’in kıdem tazminatının fona devrine karşı olduğunu, kazanılmış haklara dokunulmaması gerektiğini söylediği öğrenildi. Ayrıca Atalay’ın TİSK, TOBB ve Ankara Sanayi Odası gibi kurumların da başkanlarının böyle bir fon taleplerinin olmadığını söylediği belirtildi.

Garanti Fonu kurulsun

Kıdem tazminatına ilişkin bir çalıştay düzenleyeceklerini, söyleyen CHP heyeti, bu çalıştaya Atalay’ı da davet etti.

Görüşme öncesinde basın açıklaması yapan Ağbaba, “Biz, sendikaların ‘hayır’ dediği hiçbir şeye ‘evet’ demeyiz. Sendikalar ne diyorsa, biz sendikalarla hareket edeceğiz” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduklarını söyleyen Ağbaba, işçilerin kıdem alabilmeleri için CHP’nin verdiği bir kanun teklifinin olduğunu, bir garanti fonunun kurulması gerektiğini dile getirdi.

Atalay, Türk-İş’in olmazsa olmazının “30 gün” olduğunu, bu süreden bir adım geri gitmeden yapılacak düzenlemeye katkı sağlayabileceklerini söyledi. Atalay, “Yarın öbür gün bu 29 güne düşerse, bunun hesabını ne ben ne benim ailem verir ne çoluğum çocuğum, hiç kimse veremez. Bu bizim sigortamız, iş güvenliğimiz” dedi.

Grev erteleme doğru değil

Kristal-İş Sendikası’nın bazı işyerlerinde aldığı grev kararının, Bakanlar Kurulu’nca “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle ertelendiğini anımsatan Ağbaba, “Bu bardağın, camın hangi milli güvenliği tehlikeye düşürdüğünü merak ediyoruz. Grev hakkı yoksa işçinin, sendikanın da anlamı yok. 2017 yılında grev ertelenmesi doğru değildir” dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da kıdem tazminatının, işçinin kızının çeyiz, oğlunun düğün parası olduğunu belirtti.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.