anadoluverumelimedya.com

Suriye, BM gözetimine karşı çıktı

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, BM ya da uluslararası güçlerin, Astana’da uzlaşıya varılan güvenli bölgelerde gözlemci olmalarını kabul etmediklerini belirtti

Reklam alanı

 

Mehmet Kıvanç/Şam

Astana görüşmelerinin 4. turunda varılan anlaşma sonrası Şam’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ‘isyancı grupların sözlerini yerine getirmesi halinde’ Astana’da varılan gerilimin azaltılması anlaşmasına bağlı kalacaklarını söyledi.

Muallim, Rusya ve İran’ın garantör olmasına güvendiklerini ifade ederek, Türkiye’nin Astana’daki uzlaşıya bağlı kalmasını dilediklerini belirtti.

‘BM GÖZLEMCİLERİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Konuşmasında, El Nusra ve IŞİD’e karşı mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Muallim, BM ya da uluslararası güçlerin, Astana’da uzlaşıya varılan ‘gerilimi düşürme alanları’nda gözlemci olmasını kabul etmediklerini belirtti. Muallim, Rusya’nın ise askeri gözlemci olarak görev yapacağını belirtti.

‘ABD SALDIRIRSA KARŞILIK VERİRİZ’

ABD’nin Suriye topraklarındaki askeri operasyonlarını ilişkin de değerlendirmelerini paylaşan bakan, Suriye’ye saldırıldığı takdirde karşılık vereceklerinin altını çizdi.

Muallim konuşmasının devamında, Suriye Ordusu’nun öncelikli hedefinin Deyr zor kentinin kurtarılması olduğunu da sözlerine ekledi.

4 MAYIS MUTABAKATI

4 Mayıs’ta Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde imzalanan mutabakat, ülkede dört çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını öngörüyor. Bölgelerde tüm tarafların operasyon ve saldırıları altı ay süreyle duracak. Garantör ülkelerin uzlaşması durumunda bu süre uzayacak.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.