anadoluverumelimedya.com

Suriyeli muhaliflerden Astana’ya gölge düşürme çabası

Bugün, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacak olan Suriye barış görüşmeleri için tüm taraflar kente ulaştı ancak Suriyeli muhalifler çeşitli bahaneler öne sürerek katılımlarını askıya aldıklarını açıkladı

Reklam alanı

 

Sputnik’e konuşan Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Başkanı Anuar Jaynakov, bugün başlayarak 2 gün sürecek olan Suriye barış görüşmeleri için tüm tarafların kente ulaştığını söyledi. Jaynakov “BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye ve Rusya heyetinin liderleri, herkes burada” dedi.

SURİYELİ MUHALİFLER KATILIMLARINI ASKIYA ALDI

Suriyeli muhalif grupların temsilcileri toplantının ilk gününde, Rusya’nın Hama ve Dera’daki hava saldırılarını ve görüşmelerde sunduğu şartları bahane ederek görüşmelere katılımlarını askıya aldı. Muhalifler, önerilerini içeren bir belgeyi taraflara iletmelerinin ardından otelden ayrıldı. AA muhabirine açıklama yapan muhalif kaynaklar, Rusya’nın Suriye’de Hama ve Dera illerinde düzenlediği hava saldırılarının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

‘4 GÜVENLİ BÖLGE ANLAŞMASI YOLDA’

Sputnik’e konuşan bir kaynak Astana-4’te garantör ülkelerin Suriye’de gerilimi düşürmeye yönelik 4 bölge oluşturulması yönünde bir anlaşma imzalamasıyla sonuçlanabileceğini söyledi. Kaynak “Bir dönüm noktası olmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar bu yöndeki teklif herkes tarafından kabul edildi. Böyle bir anlaşmanın imzalanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’na göre, Suriye’deki ateşkesin garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran, görüşmelerde üst düzeyde temsil edilecek. Rusya heyetine Devlet Başkanlığı Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika İşleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari başkanlık edecek.

ABD, ÜST DÜZEY TEMSİLCİ GÖNDERDİ

Daha önce Kazakistan Büyükelçisi George Krol’u görüşmelere gönderen ABD, bu kez görüşmelere üst düzey bir temsilci gönderdi. Jaynakov, Astana-4 görüşmesinde ABD’yi temsil edecek isim olan Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu İşleri Müsteşar Yardımcısı Stuart Jones’un kente geldiğini ifade etti.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.