anadoluverumelimedya.com

Suriye Meclisi Genel Sekreteri milletvekili Halid Abbud, Ulusal Kanal’a konuştu

Astana uzlaşması Türkiye – Suriye ilişkilerinde yeni bir sürecin kapılarını açtı. Güvenli bölge anlaşması hakkında Ulusal Kanal’a konuşan Suriye Meclisi Genel Sekreteri milletvekili Halid Abbud “Türk güvenlik birimleri de Astana çerçevesinde Suriye’de bulunabilir” diye konuştu.

“Güvenli bölge, bu terimden neyi kastediyorsunuz? Ve kim bu güvenliği sağlayacak?”

Reklam alanı

Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın güvenli bölge anlaşması sonrası dikkatler bu üç ülke arasındaki askeri işbirliğine çevrildi. Anlaşmanın muhatabı olan Suriye tarafı Ulusal Kanal‘a özel açıklamalar yaptı.

“Türkiye’nin zorunlu olarak yaşamış olduğu baskılardan bir tanesi; güvenlik problemidir. Bunun için Rusya ve İran’la çalışmak zorundadır. Ve bunun sonucunda Suriye’nin yanında olacak ki; bölgenin güvenliğini sağlanabilsin. Eğer Suriye’de istikrar yoksa Türkiye’de de istikrar olmaz. Erdoğan hükümeti bu sonuca ulaştı.”

Suriye Meclisi Genel Sekreteri Dera milletvekili Halid Abbud Abbud, Astana uzlaşısı gereği Türk askerinin Suriye’nin ülke topraklarında bulunabileceğini belirtti.

“Türk kurumlarından müesseselerinden Suriye topraklarında bulunacak olanlar var mı diye sorarsan. Ben sana anlaşma gereği Jandarma ve askeri güvenliğin, bu bölgeyi hem güven altında tutmak hem de kontrol etmek için bulunacağını söyleyebilirim. İranlılar var, Ruslar var. bana göre;  Türkiye de, Rusya ve İran’ın oluruyla oluruyla bulunsun diyoruz..Ama hangi anlamda garantör olarak bulunacak?”

Dera milletvekili Türkiye Suriye ilişkileri ile ilgili  “egemenliğe saygı” noktasının altını çizdi.

“Bu garantörlük üzerinden Erdoğan hükümetinin Suriye’nin güvenliğine onay gösterdiğini kanıtlamakta. Ne anlama gelir bu uzlaşma. Suriye’nin iç işlerine karışmayacak. Bazı grupları silahlandırmaktan ve kışkırtmaktan vazgeçeçcek. Suriye devletine karşı bunları kullanarak fayda sağlamaktan vazgeçecek.”

HABER: MEHMET KIVANÇ / ŞAM
ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.