anadoluverumelimedya.com

Kocasakal: Böyle bir felakete ‘evet’ diyemem

Turgay Kılıç/Muğla

Reklam alanı

İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, Muğla Barosu’nun Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde konuştu.

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü Türkiye’den eyaletlere bölünmüş bir ülkeyi açık açık söyledi’ diyen Kocasakal, ‘Atatürk’süz bir Çanakkale zaferi olamaz’ dedi.

“Neye Evet, Neye Hayır” başlıklı panelde konuşan Kocasakal, paneldeki konuşmasında 16 Nisan’daki referanduma milli bir refleks olarak bakılması gerektiğini ve Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu söyledi.

KUVVETLER AYRILIĞI VURGUSU

“16 Nisan’da ülkeyi yönetecek iktidarı belirlemeyeceğiz ve 16 Nisan’da ‘evet’ dense de ‘hayır’ dense de bir siyasi parti kazanmayacak veya kaybetmeyecek. Bunun sonucunda ya Türkiye, ya kazanacak ya da kaybedecek” diyen Kocasakal, Atatürk’ün varlığından habersiz davranıldığı üzerinde durarak şunları ifade etti:  “Bu hafta Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü kutladık. Orada Türk milletine ve kahraman türk askerine komuta eden Mustafa Kemal Atatürk’ü mutlak surette anmak gerekiyor. Atatürk’süz bir Çanakkale Zaferi olamaz. Büyük bir kahramanlık destanıdır. Ama üzüntüm şu Atatürk sanki hiç yokmuş o ordulara hiç kimse komuta etmemiş gibi bir hava yaratılmasını hem şehitlere hem Atatürk’e hem de Türk milletine karşı bir saygısızlık, vefasızlık olarak görüyorum” ifadelerini kullanan Kocasal, “Başbakan diyor ki, köprü yapıyorlar ya ‘Çanakkale geçilmez diyorlardı bakın şimdi geçiyoruz’ Biz Çanakkale’de ve ardından milli mücadelede ve bugüne kadar bunca şehidi 94 yıl sonra tekrar egemenliği milletten alarak tek bir kişiye devretmek için mi verdik? Biz, zaten bu milli mücadeleyi emperyalizme karşı verip de manda ve himayeyi kabul edilememesinin bir tezahürü olan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olmasının bir sistematik ifadesi olan Cumhuriyet için vermedik mi?” diye sordu.

‘MİLLİ EGEMENLİK 5 YILDA BİR OY KULLANMAK DEĞİLDİR’

Mevcut Anayasa sisteminin değiştirilse, gelecek yeni sistemde seçimlerin 5 yılda bir değişmesinin milli egemenlikle ilgisinin olmadığını eleştiren Kocasakal, “Acaba şimdi hangi gerekliliklerden dolayı tekrar millet egemenliğini milletten koparıp bir kişiye devretmek suretiyle ve bütün kuvvetleri ve yetkileri tek bir kişide toplamak suretiyle monarşiye geçiyoruz. Nedeni ne? Ülkenin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekasıyla alakalı bir halk oylamasına gidiyoruz. Mevcut iktidar milli egemenlik üzerinden algı yönetimi yapıyor. Kendilerine oy vermeyen seçmen kitlesi millet değil mi? Mevcut iktidara oy veren kitle seçmendir. Egemenlik hilafetle, saltanatla başkaca herhangi bir güçle paylaşılamaz. Milli egemenlik 5 yılda bir oy kullanmak değildir. Görev süresince iktidarı da denetlemeyi gerektirir. Getirilmek istenen anayasada bu mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.

“BEN BÖYLE BİR FELAKETE EVET DİYEMEM’’

Konuşmasında, İktidarın referandum öncesi ‘hata yapmayan insan modeli’ algısı yarattığının altını çizen Ümit Kocasakal, “Ben böyle bir felakete ‘evet’ diyemem. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir söyleşisinde, güçlü Türkiye’den eyaletlere bölünmüş bir ülkeyi açık açık söyledi. Bu anayasadan sonra millet kendi kendini yönetemeyecek. Bizi bir kişi yönetecek. Bu kadar yetkiyi ben evde anama babama vermiyorum. Başımız ağrıdığında doktora gitseniz doktor başımızı mı kesiyor, ilaç mı veriyor? Başınızı keserse de ağrınız gider ama baş da gider. Bu yaptıkları başı kesmek” diye konuştu.

16 Nisan’da bir genel seçim yapılmayacağının altını çizen Ümit Kocasakal, siyasi iktidarın yönetiminden memnun olan seçmenin genel seçimlerde tercihini yapacağını kaydetti. Kocasakal, “Bu olaya bir partiye bağlılıkla veya karşıtlıkla, bir kişiye duyduğumuz sevgi ya da nefret ile bakamayız. Tamamen meseleye milli bir refleks ve şuurla bakmak zorundayız” dedi.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.