anadoluverumelimedya.com

Putin’den Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’a sürpriz ziyaret

Putin askeri üslerinin bulunduğu Orta Asya ülkelerini ziyaret etti.

Reklam alanı

Putin’in, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile yaptığı görüşmede ikili ekonomik ve ticari konular ele alınırken, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman‘la görüşmesinde Afganistan çıkışlı teröristleri engelleme konusu ağırlık kazandı. İki lider Afganistan’da IŞİD ile diğer terör ve suç gruplarının yayılmasının engellenmesi için Tacikistan’daki Rus üssünün Tacikistan-Afganistan sınırında aktif görev yapması hususunda anlaştı.

Kırgızistan ziyaretinde de Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesinde Kırgızistan’ın askeri gücünü pekiştirmek ve güvenliğin sağlanması için ortak hareketleri koordine etmeye çalışacaklarını belirtti.

 

‘FERGANA BÖLGESİ HER AN PATLAYABİLECEK KAZAN GİBİDİR’

Rus Devlet Başkanı Putin’in ziyaret ettiği ülkeleri ve buralarda yaptığı açıklamaları AA’ya değerlendiren Kırgızistan Dalil Plus Analitik Kulübü Uzmanı Mars Sariyev, şu an Suriye’de savaşan 5 binden fazla Orta Asya kökenli IŞİD üyesinin olduğunu belirtti.

Suriye’de olası bir kalıcı ateşkesin ardından, teröristlerin Afganistan üzerinden Orta Asya’ya geri dönerek, bölgede istikrarsızlık yaratma potansiyeli olduğunu ifade eden Sariyev, ‘Teröristler koruması zayıf olan Türkmenistan sınırlarından geçerek, Kazakistan’ın Aktau bölgesine kadar yayılabilecek. Orada da teröristlere yerli radikal gruplar katılabilir. Hatırlıyorsanız geçen yıl Aktöbe kentinde terör saldırıları yaşanmıştı’ dedi.

Ayrıca teröristlerin, Tacikistan üzerinden Kırgızistan’a geçerek Fergana bölgesini istikrarsızlaştırma hedefine ulaşabileceklerine işarete eden Sariyev, ‘Fergana bölgesi her zaman patlayabilecek kazan gibidir. Çünkü burada çok sayıda dini eğilimli grup var. Kırgızistan’a geçişler olduğu zaman uyku modundaki 10-15 kişilik gruplardan oluşan radikal hücreler uyanacaklar’ değerlendirmesinde bulundu.

 

‘ASKERİ YOLLARLA TERÖRİZMİ DURDURMAK ZOR’

Kazakistan Caspian Bridge Araştırma Merkezi Uzmanı Zamir Karacanov, Orta Asya bölgesinde güçlü bir istikrarın olmamasının Rusya’yı endişelendiğini önü sürerek, ‘Bölgede başlayabilecek bazı süreçler bölgeyi istikrarsızlaştırabilir. İstikrarlı ülke olarak bilinen Kazakistan’ın Aktöbe kentinde geçen yıl yaşanan terör olayı bölgeyi sarstı’ şeklinde konuştu.

‘TERÖRİZMLE MÜCADELE ETMEK İÇİN EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK GEREK’

Orta Asya kökenli teröristlerin Suriye’deki savaşta yer almalarının hem Rusya hem de Türkiye’nin sorunu olduğunu vurgulayan Karacanov, ‘Askeri yollarla terörizmi durdurmak zor ve Rusya’nın bölgedeki askeri varlığı bu sorunu çözemeyecek. Terörizmle mücadele etmek için ekonomiyi, insanların maddi durumunu iyileştirmek ve ruhani açıdan geliştirmek gerek’ şeklinde konuştu.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.