anadoluverumelimedya.com

Üst düzey istihbaratçılara ‘vatana ihanet’ kelepçesi

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nde (FSB) görevli iki üst düzey istihbaratçı ve Rusya’nın önde gelen siber güvenlik firmalarından Kaspersky Lab’da görevli bir müdür, ‘ABD menfaatleri doğrultusunda vatana ihanet etmek’ suçlamasıyla tutuklandı.

Reklam alanı

 

Rus haber ajansı Interfax’ın sanık avukatlarından Ivan Pavlov’un açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Kaspersky Lab’ın bilgisayar olaylarını soruşturma birimi müdürü Ruslan Stoyanov; Kıdemli bir Rus FSB subayı olan Sergey Mikhailov ve yardımcısı Dmitry Dokuchayev, “ABD’nin yararına olacak” şekilde vatana ihanet etmekle suçlanıyor.

Sanıklardan hangisini temsil ettiği yönündeki sorulara cevap vemeyen Pavlov, sanıkların tamamının suçlamaları reddettiğini bildirdi. Avukat Pavlov, sanıklara yönelik suçlamaların, ‘CIA ile işbirliğine ilişkin bir husus’ içermediğini de sözlerine ekleyerek, “CIA’dan hiç söz edilmiyor [sözü edilen ABD]” dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Çarşamba günü RIA Novosti’ye verdiği demeçte, vatana ihanet suçlamalarının, 2016’daki ABD cumhurbaşkanlığı seçimleri süresince gerçekleştiği iddia edilen siber saldırıların arkasında Rusya’nın olduğu yönündeki söylemlerle ilişkili olmadığını vurguladı. Sözcü Peskov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in düzenli olarak mevcut soruşturmaya ilişkin bilgi aldığını da sözlerine ekledi.

Rus basınında çıkan haberlere göre Mikhailov, FSB’nin üst düzey liderlerinin katıldığı bir konferansta başına çuval geçirilmek suretiyle tutuklanarak konferans odasının dışına çıkartıldı.

Yardımcısı Dokuchayev’in, birkaç yıl önce FSB ile işbirliği yapmaya başladığı iddia edilen tanınmış bir bilgisayar korsanı olduğu söyleniyor.

Kaspersky Lab müdürü Stoyanov ise birkaç hafta önce aynı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Rus yasalarına göre sanıklar 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.