anadoluverumelimedya.com

Venezuela’dan net karar: Tohumlar özgürleşiyor, GDO yasaklanıyor

Venezuela’da geçtiğimiz yıl 23 Aralık’ta çıkan yasaya göre GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) kullanımı büyük ölçüde yasaklandı. Bu yasa aynı zamanda dünyadaki en sert GDO karşıtı düzenlemeolarak göze çarpıyor.

Reklam alanı

GDO ve tohum patentleme karşıtı düzenleme, Venezuela Ulusal Meclisi tarafından son görüşmelerde kabul edildi. 11 Ocak tarihinde ise seçimleri yeni kazanan muhalefet koalisyonu, Mesa de la Unidad Democrática (Demokratik Birlik Platformu) görevi devraldı.

GMWatch’a göre, yeni tohum yasası yerel gıda üretimini güçlendirmeyi, bir sonraki dönemde üremeyi engelleyerek üreticiyi şirketlere bağımlı hale getiren hibrit tohum üretimini düzenlemeyi, GDO’lu tohumların üretim, dağıtım ve ithal edilmesini engellemeyi amaçlıyor.

Yasa, aynı zamanda GDO araştırmalarını da engelleyecek

Venezuela merkezli haber ajansı teleSUR’a göre, bu düzenlemeyle beraber “Ulusal Tohum Sistemi” kurulacak ve bu sistem yeni düzenlemelerin uygulanmasında başlıca yürütücü işlevini üstlenecek. Yeni sistemle beraber tarım alanındaki ihlaller gözlemlenecek ve gereği görülürse, geleneksel tohum kullanımını koruyacak nitelikte yaptırımlar uygulanabilecek.

Yıllar süren radikal aktivist eylemlerden sonra gerçekleşebilen ve Venezuela eski başkanı Nicolas Maduro tarafından onaylanan bu düzenleme, teleSUR’a göre 2013’ten beri süren ülke çapındaki diyalog sürecinin ardından ve bir yıl beklendikten sonra gerçekleşti.“Yasa koyucular, çiftçilerin ve ekoloji savunucularının uzun zamandır talep ettiği bu düzenlemeye genel kamuoyunun da bir talep oluşturmasını istemişler.”

Küreselleşme Araştırmaları Merkezi’nin “dünyadaki en ileri tohum yasalarından biri” olarak nitelediği yasanın ilk maddesi ise şöyle:

“Bu kanun, tohum kullanımının, özgür paylaşımının, dağıtımının, araştırmalarının, korunmasının ve satışının sosyalist ekolojik tarım görüşüne uygun olarak garanti edilmesi amacını taşımaktadır. Hedef, gıda güvenliği ve bağımsızlığının sağlamlaştırılması ve genetiği değiştirilmiş tohumlarının üretiminin, yayılımının, ülkeye girişinin ve tohumların patentlenmesinin bağımsız, demokratik, katılımcı bir şekilde önüne geçerek; dayanışmayla ve yerel, Afrika kökenli, yöreye özgü tarım anlayışına vurgu yapmaktır. Böylece, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin anayasasına da uygun bir biçimde, biyoçeşitlilik ve gezegenimizdeki yaşam korunmuş olacaktır.”

Devlet eski başkanı Maduro, geçtiğimiz aralık ayında çıktığı bir televizyon programında, yeni tohum yasasının “ekolojik tarım modeli ile Pacha Mama’ya (Doğa Ana) ve çocuklarımızın sağlıklı yiyerek sağlıklı büyüyeceği koşullara” ortam hazırlayacağını belirtmişti.

Son seçimlerde meclisteki koltukların üçte ikisini kazanan yeni hükûmete göre ise Chavez’ci Maduro hükûmetinin yaptığı bu son değişiklikler anayasaya aykırı bir nitelik taşımakta.

gaiadergi.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.