anadoluverumelimedya.com

Macaristan’dan GDO’lu mısır üreticilerine büyük darbe

Genetiği değiştirilmiş bitkilerin ekiminin ve tohumunun hazırlanmasının kesinlikle yasak olduğuMacaristan, geçtiğimiz günlerde GDO’lu tohum konusunda cesurca bir hamle gerçekleştirdi.

Reklam alanı

Her yıl Kırsal Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sıkı denetimler bu kez binlerce dönümlük mısır tarlasında karışık bir şekilde ve yer yer Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren tohumlar kullanıldığını tespit etti.

Bakanlık sekreteri Lajos Bohnar, ayırım yapılmadan binlerce hektarlık mısır tohumunun takılarak toptan imha edildiğini ve kontrollerin ülke çapında devam ettiğini açıkladı. Bohnar ayrıca, GDO’lu tohumların hangi yöntemlerle diğer tohumlukların arasına karıştırıldığını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını da ekledi.

Macaristan diğer Avrupa ülkelerinin aksine GDO’ya açtığı savaş ile toprakları temiz ülke olarak tanınıyor. Ekinler ne kadar yakarak temizlenmiş olsa da bu durumun Macaristan’ın ekin prestijine zarar verecek gibi görünüyor. Ekinler yakıldığı ve mevsim değiştiği için çiftçinin zararı oldukça büyük. Macaristan Kırsal Kalkınma Bakanlığı çiftçilerin zararlarının tohumları aldıkları firmalar tarafından karşılanması gerektiği açıklamasını yaptı.

Binlerce dönümlük arazideki ekinin imhasının maddi anlamda büyük zarara neden olduğu açık ama uzmanlara göre bu gelişmeyle Macaristan’ın karşı karşıya kalabileceği prestij kaybı daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Eğer böyle bir prestij kaybı yaşanırsa Macaristan temiz ekin piyasasını elinde tutamayabilir. Bakanlığa göre tohumlar polen saçacak duruma gelmeden fark edilip imha edildikleri için toprakları GDO’dan etkilenmedi.

 

Tüm bu tehlikelere rağmen Macaristan Devleti, biyoteknoloji devi Monsanto’ya karşı cesur bir tavır sergiledi ve topraklarını koruma yolunu seçtiklerini bildirdi. Ancak GDO’lu tohumların nasıl sızdığı hâlâ muallakta.

BBC Muhabiri Tarık Demirkan‘ın haberine göre, genetiği değiştirilmiş bitki tohumu hazırlayan dev şirketlerin, buna benzer uygulamaları geçtiğimiz yıllarda Latin Amerika ülkelerinde de gündeme getirmişlerdi. Bu ülkelerde de nasıl olduğu bilinmeden GDO’lu bitkiler tarım alanına sızdırılmış, birkaç yıl içinde ülke tarımını istila etmişti. Genetiği değiştirilmiş bitkiler, bitki ilaçlarına dayanıklı bazı genlerin laboratuarlarda yerleştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Bu bitkiler bitki ilaçlarına karşı çok dayanıklı olduğundan tarlada,ayrık otlarını yok eden yoğun ilaçlamaya karşı dayanıklılar. Ama insan sağlığı ve diğer bitkiler açısından ise ne gibi tehlikeler taşıdığı henüz tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle de doğa ve çevre sağlığı uzmanları bu tür bitkilere şiddetle karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Peru da topraklarına 10 yıllık süre zarfında GDO’lu tohum yasağı getirerek gündeme oturmuştu.

Kaynak: Real Farmacy

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.