anadoluverumelimedya.com

Anıtkabir’e oyun parkı tepki çekti

Ata’yı ziyarete gelen vatandaşlar Atatürk’ün ebedi istirahatgahının bulunduğu yerleşkeye, mahalle arasında yapılan çocuk parklarından kondurulmasını “Burası kutsal bir mekan, kutsal mekanda çocuk parkı olmaz. Kimse Anıtkabir’e eğlenmeye, çocuklarını salıncakta sallamaya gelmiyor. Çocuklarımızı Anıtkabir’e eğlendirmek için götürmüyoruz; Ata’yı tanımaları, geçmişimizi öğrenmeleri için götürüyoruz. Bugün Anıtkabir’e çocuk parkı kurulur; yarın mangal, piknik alanı açılıp mesireye çevrilir. Anıtkabir’e saygısızlığı asla affetmeyiz” diyerek sert tepki gösterdiler.

Reklam alanı

MİMARLARDAN SUÇ DUYURUSU

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri de Anıtkabir’e yapılan çocuk oyun alanı için ateş püskürdü. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

”Anıtkabir, anı mekanıdır, saygı mekanıdır. Tasarım sürecinde, aslanlı yolda yere döşenen taşlarla, kafanızı yerden bile kaldıramayacağınız bir tasarım kurgulanmıştır. Bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuk sevgisini biliyoruz. Ancak zamandan ve mekandan bağımsız çocuk oyun aletleri koymak saygısızlıktır. Biz çocuklarımıza davranışlarını zaman ve mekana bağlı olarak geliştirmelerini söylüyoruz. Saygı zamanı ve saygı mekanında çocuklar saygı durmak için orada olmalılar. Anıtkabir plastik kaydırak alanı değildir. Ya o ucubeler oradan ya kalkacak ya kalkacak. Koruma kurulu buna izin verdi mi? MNG kargo neye sponsor olduğunu biliyor mu? Bu ucubenin hemen kaldırılması için Büyükşehir Belediyesine, Koruma Kuruluna, Anıtkabir komutanlığına başvuru yaptık. Ayrıca bu mekansal saygısızlığı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Her yıl milyonlarca vatandaşın Ata’sına şükranlarını sunmak için ziyaret ettiği Anıtkabir’de Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Cemal Gürsel’in de mezarları bulunuyor. 1941 yılında yapımına başlanan ve 750 bin metrekarelik alanda bulunan Anıtkabir 1953 yılında tamamlanmıştı.

KONU TBMM’DE

Anıtkabir’deki tepki toplayan çocuk parkı ile ilgili CHP de harekete geçti. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

1) Anıtkabir’in her yıl milyonlarca yurttaş tarafından ziyaret edildiği bir saygı mekanı olduğu göz önüne alındığında, çocuk oyun parkı yapmanın anlamı ve gerekçesi nedir?
2) Çocuk parkı yapımı fikri kime aittir; kimlerden onay alınmıştır?
3) Anıtkabir’in bir eğlence mekanı olmadığı, ailelerin çocuklarını oraya Atatürk’ü tanımaları ve anmaları amacıyla götürdükleri göz önüne alındığında, kamuoyunda da büyük tepkilere yol açan çocuk parkının ivedilikle kaldırılması düşünülmekte midir?
4) Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak, Anıtkabir’e kurulan çocuk parkını, Atatürk’ün manevi hatırasına bir saygısızlık olarak görüyor musunuz?

sözcü

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.