anadoluverumelimedya.com

Emekli generallerden Akıncı Üssü uyarısı

Darbe girişimine karışan askeri kışlaların kaptılacağını açıklayan Başbakan Yıldırım’a, emekli generallerden tepki geldi: Ülkenin güvenliği riske girer!

Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 Temmuz darbe girişimine karışan askeri birliklerin kapatılacağını açıklaması, emekli askerlerin tepkisine yol açtı. Askeri uzmanlar, bu bölgelerin kapatılmadan önce risk analizlerinin yapılması gerektiğini bildirdi. Askeri birliklerin konumları ile ilgili kararların ayaküstü

Reklam alanı

kararlar olmadığını ifade eden emekli Orgeneral Edip Başer, Akıncı Üssü de dâhil adı geçen birliklerin kapatılmadan önce çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Başer şunları söyledi: “Bu kararlar böyle ayaküstü alınacak kararlar değil. Ben şahsen duygusallıkla bu şekilde aceleye getirilmesini doğru bulmuyorum. Bunlar çok kolay kararlar değil. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) işlevini devam ettirebilmesi açısından çok detaylı incelenmesi ve düşünülmesi gerekir. Ondan sonra gerekli adımlar atılmalı. Bu kararlar, sadecesiyasi mülahazalarla ayaküstü verilmiş kararlar olmamalı. Çünkü bunlar, ülkenin güvenliği ile ilgili uzun yıllar cumhuriyetin ve devletin güvenliğini ilgilendirecek kararlardır. Önü arkası araştırılmadan alınacak kararlar devletin güvenliğini zafiyete uğratmak demektir. Acele verilen kararlarla sadece Silahlı Kuvvetler’de değil, milletin, devletin geleceğini ve güvenliğini zafiyete uğratmak demektir. Güvenliğin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz.”

100 milyarlık yatırım

Akıncı Üssü’nün Yıldırım Beyazıt döneminden kaldığını ve eski adının “ihanet edenleri takip et” anlamına gelen Mürted olduğunu hatırlatan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Havacı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş ise, üssün kapatılmasının ülke güvenliği açısından büyük riskler taşıyacağını savundu. Karakuş, şöyle dedi: “O dönem Osmanlı’ya da ihanet edenler olmuştu. O nedenle böyle bir isim konulmuş ve 1994 yılına kadar bu isim kullanılmıştır. Üsler yaşayanlarla ifade edilir. Bu üs Ankara ve Türkiye’nin korunması için kurulmuştur. Siz buraya düzgün insanları koyarsanız bu insanlar Türkiye’yi ve Ankara’yı korur. Mürted Üssü, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda aktif görev aldığı için gazi bir üstür. O dönemde 80 tane Yunan taarruzu önlendi. Bu üs aynı zamanda Talat Aydemir darbesini engellemiştir. Mürted Üssü, 15 Temmuz tarihine kadar darbeyi engelleyen üs olarak tarihe geçmiştir. Oraya 100 milyar liralık yatırım yapılmıştır. F16’ların ilk başlangıç yeridir. Eğitim ve bakım ikmalleri orada yapılır. Orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Kapatmak yerine görevlendirilecekler düzgün seçilirse buradan yararlanılır.”

Düşmanlarımız sevinir

Akıncı Üssü’nün Ankara’yı koruyan stratejik öneme sahip askeri birlik olduğunu dile getiren Karakuş, şöyle devam etti: “Bizde orada üs ve harekât komutanlığı yaptık. Orası Ankara’nın korunduğu tek yerdir. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis’e uçak savar konulacağından bahsediliyor. Ancak herkes yanılıyor. Çünkü onlar uçakları falan savmaz. O nedenle hava konularında ülkenin müdafaasının nasıl yapılacağı iyi tetkik edilmelidir. Burasıkapatılırsa ancak düşmanlarımız sevinir. Bu karar için büyük mutluluk duyan düşmanlarımız vardır. Türkiye’nin PKK/PYD ve IŞİD sorunu var. Şimdi de FETÖ örgütünü üstümüze saldılar. Bütün bunlar değerlendirildiğinde Akıncı’nın kapatılması, ülke savunmasında çok büyük riskler yaratacağını düşünmekteyim.”

Eslen: Duygusal davranılmamalı

Başbakan Binali Yıldırım’ın kapatılacak kışlalara ilişkin açıklamasına bir tepki de emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’den geldi. Askeri konularda duygusal karar verilmemesi gerektiği vurgusunu yapan Eslen, bunun hatalara sebep olabileceğine işaret etti. “Askeri birliklerin konumunu menzil tehdit analizi tespit eder” diye konuşan Eslen, şunları kaydetti: “Birliklerle ilgili tehdit analizi yeniden yapılarak, atılacak adımların doğru olup olmadığı analizler sonucunda ortaya konulmalıdır. Akıncı Üssü için de bu geçerlidir. Analizler yapılmadan duygusal kararlar vermemek gerekir. Askeri bölgelerin tehdit değerlendirilmesinin yeniden gözden geçirilmesi lazım. O birliklerin harekât görevlerini yeniden incelemek gerekir. Ona göre konumlandırmalarının neresi olacağına dair çalışma yürütülmelidir.”

Bünyamin Öztürk

yenicag

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.