anadoluverumelimedya.com

İNCİRLİK ÜSSÜ’NDE İNCELEME BAŞLATILDI

ADANA’daki Türk-ABD Ortak Savunma Tesisi olan İncirlik Üssü’nde, darbe girişiminin ardından yaşanan sıcak gelişmeler bugün de sürdü.
Üs’de ulusal enterkonnetke sistemden verilen elektrik kesintisi sürerken, stratejik noktalar dışında çalışan sivil Türk personelin alana girişinde de kısıtlamalar sürüyor. Yabancı askerlerin giriş- çıkış yasağı ve en üst düzeydeki alarm da sürüyor. Darbe girişimi ile dış dünyada güvenliği gündeme gelen İncirlik’teki atom bombalarının ise 2017’de değiştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Darbe girişimi gecesi cuntacıların kontrolündeki savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yapan tanker uçakların havalandığı, IŞİD’e karşı operasyonlar için 5 ülkenin uçak ve personelinin bulunduğu İncirlik Üssü’nde, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz’da elektrikler kesildi. Üs içindeki belli bölgelere jeneratörlerle elektrik sağlanırken, bir çok yere ise enerji verilmedi. Uçaklar bir süre kalkış ve iniş yapamazken, bu durum daha sonra normale döndü.

Reklam alanı

PERSONEL GİRİŞİNE İZİN YOK

Cumartesi günü bir çok personel üssün içine alınmazken, dün çalışanların iş başı yapacağı çağrısı duyuruldu. Dün üssün içine giren personelin kimlik bilgileri kapıda TSK’ya bağlı personelle birlikte hareket eden sivil polislerin gözetiminde yapıldı. Sivil polisler, üsse giren tüm personelin kimlik bilgilerini aldı. Bu sabah tekrar işe giden personelin çoğunun üssün içine girmesine yine izin verilmedi. Sadece aralarında sağlık ve itfaiye personelinin bulunduğu stratejik noktalarda çalışan görevliler alana alındı. Darbe girişiminin yaşandığı gün kesilen elektrik ise hala verilmedi. Ulusal iletim hattından elektrik verilen İncirlik’teki kesintiyle ilgili bir açıklama da yapılmadı.

ÜS KOMUTANI TUTUKLANDI

Darbe girişimi sırasında Ankara ve İstanbul’daki F-16’lara yakıt ikmali yapan İncirlik uçakları emrinde bulunan ve darbe başarısız olunca ABD’den sığınma hakkı istediği bildirilen THK’ne bağlı 10’uncu Tanker Üssü Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van cumartesi günü tutuklandıktan sonra sivil cezaevine kapatıldı. Bir süre de IŞİD operasyonları durduruldu. Bu arada böyle bir darbe girişiminde İncirlik’teki komutanın NATO’ya ait nükleer silahlar ile ilgili tutumunun ne olacağı tartışması doğdu, bu bombaların güvenliğinin tehlikede olduğu dün ABD basınında yer aldı.

NÜKLEER SİLAHLARIN GÜVENLİĞİ

The New Yorker Dergisi, NATO ülkelerindeki uçaklardan atılan atom bombalarının bir bölümünün İncirlik üssünde bulunduğunu, NATO’da kural olduğu üzere bu nükleer silahların güvenliğinin ABD tarafından değil, bulundukları ülkenin askerleri tarafından sağlandığını hatırlatan bir yayın yaptı. İncirlik’in Türk komutanının darbe girişimi suçlamasıyla tutuklandığına vurgu yapılarak, bu durumun nükleer bombaların güvenliği konusunda endişe yarattığını kaydetti.
7 SAVCI İLE ARAMA

ADANA’daki ABD -Türk Ortak Savunma Tesisi İncirlik 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda 2’si Başsavcı Vekili 7 savcı, polis eşliğinde inceleme başlattı.

Darbe girişiminin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında bugün saat 15.00’da 2 Başsavcı Vekili, 5 Cumhuriyet Savcısı ile polisler, İncirlik 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’na gitti. Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın daha önce tutuklandığı komutanlıkta savcı ve polisler arama ve inceleme başlattı.

İncirlik Üssü’nden kalkan uçakların Ankara’da bombalama eylemine katıldığı ve tanker uçaklarla yakıt ikmali yapıldığı iddiaları ile gündeme gelen 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda kule kayıtları, radar kayıtları, tanker uçaklarının radar takibi, darbe girişimi için havalanan F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmalarını sağlayan askeri mürettebatla ilgili inceleme yapıldığı bildirildi.
DHA

benguturk

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.