anadoluverumelimedya.com

Uygur Türklerinin de Bir Diyeceği Var!

Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Türkiye’de yaşayan 10 bine yakın soydaşları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ve hükümetten Suriyeliler gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesini istedi.

Reklam alanı

Çin zulmünden sonra Doğu Türkistan’dan Tayland, Vietnam, Kamboçya gibi ülkeler üzerinden Türkiye’ye sığınan Uygur Türklerine  dünyanın seyirci kaldığını belirten Seyit Tümtürk, bundan 52 yıl önce Çin’den Kayseri’ye göç ettiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi .

“Bugün Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri kendi öz vatanını terk etmektedir. Niçin? Kendi ana yurdunu, vatanını bırakarak hiç bilmediği bir meçhule doğru göç ediyor. Bunu sormak gerekir. Bugün Çin yönetimi Doğu Türkistan’da eğer normalleşmeye gitmezse gelecekte Suriye’deki gibi bir krizle karşı karşıya kalırız. Doğu Türkistan meselesinde Suriye’deki insanlar gibi yine milyonlarca mülteci sorunuyla karşı karşıya geliriz. Bir an önce Türkiye Cumhuriyeti devleti başta olmak üzere bütün insanlık aleminin Çin’e tavsiyelerde bulunması gerekir. İnsan hakları evrensel beyannamesinde çerçevesi belirlenen hak ve hürriyetlerin Doğu Türkistan Müslümanlarına verilmesini talep ediyoruz. Biz buradan insanlığı Doğu Türkistan’daki imtihanda mazlumdan yana zalime karşı tavır almaya bekliyoruz.  Şu anda gördüğünüz. Uygur Türkleri Çin’in Doğu Türkistan’daki zulümlerinden dolayı Doğu Türkistan’dan hicret ederek Tayland, Vietnam, Kamboçya gibi bu ülkelere kaçmıştır. Daha sonra Tayland’da cezaevinde haksız yere hapsedilen ve Çin’in baskısı sonucu, yeniden Çin’e iade edilmiş olan kardeşlerimizin evlatları ve eşleri ile karşı karşıyayız. Bu çocukların, kadınların babaları Tayland’dalar. Geçen sene Çin’in baskısı sonucu 115’i Tayland tarafından uluslararası hukuk ihlal edilerek Çin’e iade edildi. İade edilen 115 kardeşimiz nerede? Hayatta mı, değil mi? Bunların akıbeti ile ilgili çok ciddi endişe duyuyoruz. Biran önce Birleşmiş Milletler’in ve insan hakları kuruluşların Doğu Türkistan’daki bu insanlık dramına el atmasını ve burada Doğu Türkistanlılara sahip çıkmasını talep etmekteyiz.”

Suriyeliler Gibi Türk Vatandaşlığı İstiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet adına Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verileceğine dikkati çeken Tümtürk, ”Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bu Doğu Türkistan’dan gelen 10 bin muhacir kardeşimize devletimiz sahip çıktı. Allah razı olsun. Yalnız bugün bu kardeşlerimizin vatandaşlık meselesi, ikamet, ev, barınma, sağlık, çalışma müsaadesi hiçbir şekilde çözüme ulaşmadı. Cumhurbaşkanımız 3 milyon Suriyeli’ye vatandaşlık vereceğini söylüyor. Bu büyük bir misafirperverliktir ama 3-5 bin Doğu Türkistanlı kardeşimizin unutulmamasını, kendi himayelerinde Suriyelilerin statüsünde ele alarak sahip çıkılmasını istiyoruz” diye seslendi.

turkbakis

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.