anadoluverumelimedya.com

ŞOK! Bu Sarraf Ortalığı Hepten Karıştıracak!

Savcı Bharara‘nın yürüttüğü Rıza Sarraf soruşturmasına Türkiye’den 2 futbol klününün daha takıldığı iddia edildi. İddiaya göre; kulübe giden para da hükümetin komisyonunun bir kısmı olabilir.

Reklam alanı

Savcı Bharara’nın yürüttüğü Sarraf soruşturması Türkiye’deki bazı futbol klüplerine de uzandı. İlhan Tanır’ın Haberdar’da yayınladığı yeni iddialara göre; New York Güney Bölgesi (NYGB) Başsavcısı Preet Bharara’nın Rıza Sarraf ve diğer iki sanık hakkında hazırladıkları soruşturma, Türk spor dünyasında sarsıntı yaratabilir.

İlhan Tanır’ın Haberdar’daki haberi şöyle:

Soruşturmanın iş dünyası, siyaset, bürokrasi gibi ayakları var. Daha önce haber verildiği gibi siyaset dünyasından Egemen Bağış, Zafer Çağlayan’ın yanısıra spor dünyasından da Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın isminin soruşturmada yer aldığını, öğrenilen ciddi iddialara dayanarak yazmıştık.

En az 3 Türk takımı Bharara’nın radarında

Yeni iddialar, Bharara’nın Sarraf dosyasında Türk spor dünyasından sadece Fikret Orman’ın olmadığını gösteriyor. Yansıtılanlara göre; Beşiktaş dışında en az iki Süper Lig takımı daha Bharara’nın soruşturma dosyasında bulunuyor.

Yine bu iddialar, şimdiye kadar ismi zikredilmemiş bu iki Süper Lig takımından özellikle birinin tamamen Rıza Sarraf’ın para çarkına battığını gösteriyor.

Bu kulübün sadece başkanının değil, bizzat kulübün kendisinin de Sarraf’ın para aklama çarkına dönüştüğü, soruşturma sonrasında ortaya çıkan bilgiler arasında yer aldığı belirtiliyor.

Soruşturmanın içeriğinden haberdar olan kaynaklar, bu futbol kulüplerinden birinin içinde, kulüp içerisinde önde gelen ve etkili pozisyondaki birçok kişinin Sarraf çarkında bizzat rol oynadığını düşünüyor. Kaynaklar, kanıtların da bu yönde olduğunun altını çiziyor.

Beşiktaş’ın, kulüp olarak Bharara’nın radarında bulunmadığını söyleyen kaynaklar, Türkiye’nin bu diğer önemli takımı için riskin daha yüksek olduğunu vurguluyor.

‘Gece kulübü’ gibi spor kulübü yönetilmiş

Hatta Bharara’nın ofisinde Türkiye Süper Lig’inde çok bilinen bu takımımız ‘gece kulübü mü yoksa futbol kulübü mü’ diye espri konusu dahi olmuş.

Bu kulübe yöneltilen başka suçlamalar da var ancak şimdilik bu konuya değinmeyeceğiz. Türkiye’nin bu etkili kulübüne Sarraf tarafından ‘’ciddi para akışı olmuş ve bu paralar da çantalarla gönderilmiş.’’

“SİYASİ İRADENİN BİLGİSİ DAHİLİNCE”

İşte durum bundan sonra daha karmaşık bir hal alıyor.

New York kaynaklarına göre; bu para akışının ‘aklama değil de komisyon adı altında’ ve siyasi iradenin bilgisi dahilinde gerçekleştiği düşünülüyor.

Suçlamalar buradan sonra daha detaylı hale geliyor ancak o detaylara girilmesi halince soruşturma sürecininin etkileneceği gerekçesiyle kaynağım daha ileri gitmiyor.

PARA TRAFİĞİ TAPELER HALİNCE BHARARA’NIN OFİSİNDE

Şimdi sıkı durun; soruşturma konusunda bilgisi olan kaynaklar, bu bahsedilen para trafiğinin kanıtlarının tapeler şeklinde Bharara’nın ofisinde olduğunu ifade ediyor.

“KULÜBE GİDEN PARA HÜKÜMETİN KOMİSYONUNUN BİR KISMI OLABİLİR”

Kaynağım şunu da ekliyor; ‘’Zaten kuşkuları şu, bu kulübe giden para hükümetin komisyonunun bir kısmı olabilir.’’

Buradan sonra kaynağıma somut bir örnek vermesi konusunda ısrar ediyorum. Bunun üzerine şu örneği veriyor; ‘’Mesela tek seferde 2000 üyenin aidatı olan milyon dolarlar (tam rakam bilgimiz dahilinde) çanta ile yollanıp kulübe resmi ödeme yapılmış. Bu da elden üye aidatı adı altında olmuş.’’

Bu para trafiğinin de, diğerlerinde olduğu gibi tapesinin olduğu sanılıyor.

Bu parayı yollayan kişinin bizzat Rıza Sarraf olduğunu, kaynağım iddialar ışığında doğruluyor.

Bharara’nın dosyası derin

İsimler önemli.

Sektörler ise deprem yaratıcı cinsten.

“Fikret Orman”

Fikret Orman’ın da soruşturma kapsamında olduğu yönündeki güçlü iddiaları daha önce yazmıştık. Spor dünyasını iyi bilen Fatih Altaylı’nın da Habertürk’de 23 Mayıs’ta yazdığı bir yazıda, ‘‘Fikret Orman Reza Zarrab iddiası boş değil’’ demesi ve bunu yazının başlığı olarak kullanması (daha sonra yazının başlığı değiştirildi) bence de tesadüf değil.

Güvenilir kaynakların bildirdiğine göre; Fikret Orman ciddi suçlamalara muhatap olsa da, Beşiktaş’ın bana aktarılanlar ışığında, kulüp olarak bu soruşturmanın içinde olmadığı anlaşılıyor. Hatta Beşiktaş’ın şampiyon olduğunu bilen Bharara’nın ofisinde, ‘’Şampiyonluk kulübün başarısı, bizim odağımızda değil’’ düşüncesi hakim.

NYGB’ye yakın kaynaklara göre, “Beşiktaş’ta sadece başkan olaya karışmış, kulüp yöneticileri, müdürü ve finansman departmanı ise temiz.”

Altaylı yazısında ayrıca ‘Sarraf iddiaları boş değil’ ama Orman çıkıp ‘’Beşiktaş için yaptım’’ der ve kurtulur diyor.

Sarraf ile yolsuzluk çarkının içine girmiş bir başkanlarının olduğu, eğer ciddi kanıtlarla ortaya konursa Beşiktaş taraftarı o zaman ne der, onu ben bilmem. Çarşı’nın, Süleyman Seba’ların ve Gezi protestolarının baş aktörü olan bir takım, New York’da yolsuzluk suçlamalarına muhatap kalmış bir kişiyi halen başkan olarak görmek ister mi, onu da ilerleyen süreçte göreceğiz.

Bürokrasi Ayağı

Öte yandan Türkiye’nin önemli bir devlet kurumu da Bharara’nın soruşturmasına takılmış ve bürokratlar da bu ağın içinde. Bu konuda bazı bilgilerin yakında basına yansıyabileceği de konuşuluyor.

Bharara ve ofisi 2010 yılından beri bu soruşturmayı yürütüyor.

Açıkcası iğne ile kuyu kazmışlar.
(cumhuriyet)

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.