anadoluverumelimedya.com

Türkiye teröre ağlarken bakın Meclis’ten o saatlerde hangi yasa geçti

Türkiye, Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırının şokunu yaşarken Meclis Genel Kurulu’nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk 11 maddesi kabul edildi. Bu durum sosyal medyada da tepki toplarken, kabul edilen yasa maddeleri şöyle oldu:

Reklam alanı

“BİR KİMSE İKİ DEFA DANIŞTAY ÜYESİ SEÇİLEMEYECEK”

Danıştay üyeleri on iki yıl için seçilecek. Bir kimse iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek.

“İDARİ YARGIDA SINIF VE DERECELERİNE UYGUN BİR GÖREVE ATANACAK”

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine seçilip görev süresi sona erenler, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ilgili dairesi tarafından, idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.

“İDARİ YARGIDA BİR GÖREVE ATANMAK İÇİN TALEPTE BULUNACAK”

 

Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliğine seçilip idari yargıda bir göreve atanmak isteyenler, görev sürelerinin bitiminden bir ay öncesine kadar, idari yargıda bir göreve atanmak için talepte bulunacak. Talepte bulunanlar Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ilgili dairesi tarafından idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Talepte bulunmayanlar, başka bir göreve atanmak üzere Danıştay Başkanlığı tarafından Başbakanlığa bildirilecek.

“GÖREVİ SONA EREN ÜYELERİN DANIŞTAY İLE İLİŞKİLERİ KESİLECEK”

Görevi sona eren üyelerin Danıştay ile ilişkileri kesilecek; ancak atamaları gerçekleşinceye kadar, özlük hakları Danıştay tarafından karşılanmaya devam olunacak.

Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için altı yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekecek.

Danıştay; dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere on daireden oluşacak.

Danıştay’ın temyiz mercii olarak görevi, bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması şeklinde ortaya çıkan hukuka aykırılıkların denetimini yapmakla sınırlı olacak.

Başkanlık Kurulunun kararlarına karşı ilgililerce Başkanlar Kuruluna yedi gün içinde itiraz edilebilecek. Başkanlar Kurulu, Başkanlık Kurulu kararlarını aynen onaylayabileceği gibi değiştirerek de onaylayabilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine başka bir yargı merciine başvurulamayacak.

İdari Dava Daireleri Kurulunun sürekli görev yapmasına ilişkin süre 31 Aralık 2019 sonuna kadar uzatılacak

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.