anadoluverumelimedya.com

Rakamlar tam tersini söylese de Bakan Avcı, okul öncesi eğitimde artış sağlandığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, her çocuğun en az 1 yıl okul öncesi eğitim almış olmasını, zorunlu eğitime başlamasını kısa vadedeki en önemli hedef olarak gördüklerini belirterek, “Orta ve uzun vadede ise 4-5 yaş grubunda yüzde 100 okullaşmış kaliteli bir okul öncesi eğitimi amaçlıyoruz” dedi. 4+4+4 düzenlemesini öven Bakan Avcı, son 2 yılda okul öncesi eğitime devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 binlik artış sağlandığını da kaydetti.

Konuya yönelik araştırmalar ve rakamlar tam tersini söylese de Emine Erdoğan’ın da katıldığı Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’nde konuşan Bakan Avcı,  okul öncesi eğitimde artış sağlandığını belirtti. 4+4+4 düzenlemesini yine övdü.
Reklam alanı

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) geçtiğimiz gün Türkiye’de Erken Çocukluk Eğitiminin Durumu ve Öneriler” başlıklı bilgi notu yayımladı. Bilgi notunda Türkiye’de en az bir yıl zorunlu ve nitelikli okul öncesi eğitimin yaşama geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Bilgi notunda, son 10 yılda Türkiye’de erken çocukluk eğitimi ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmış olmasına rağmen; 2011-12 eğitim-öğretim yılında %67 olan 5 yaş okullulaşma oranının “4+4+4” sonrasındaki dönemde düşüş gösterip 2014-15 eğitim-öğretim yılında %53.8’e gerilemiş olduğunun altı çiziliyor. Bunun sonucunda çocukların bir kısmının okul öncesi eğitim almamış olarak ilkokula başlamak durumunda kaldığına dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’nde bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise  yine 4+4+4 düzenlemesini övdü. Avcı, okul öncesi eğitime devam eden öğrenci sayısında da artış olduğunu belirtti.

Bakan Avcı, Gelecek Eğitimde Derneği tarafından Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, çocukların eğitiminde okul öncesi dönemlerin öneminin tüm dünyada eğitimciler tarafından kabul edildiğini anlattı.

Çocukları hayata ve okula hazırlama konusunda okul öncesi eğitime çok büyük önem atfettiklerine işaret eden Bakan Avcı, “Hepimiz artık biliyoruz ki okul öncesi, o kritik aşamada alınan eğitim gerek ailede gerekse eğitim kurumlarında alınan eğitim, daha sonra çocuğun bütün eğitim ve öğretim hayatında etkili oluyor. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitede hatta kariyerinde de etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM İÇİN HEDEF EN AZ BİR YIL”

Bakanlık olarak erken çocukluk eğitimindeki vizyonu Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda güncellediklerini belirten Avcı, her çocuğun en az 1 yıl okul öncesi eğitim almış olmasını, zorunlu eğitime başlamasını kısa vadedeki en önemli hedef olarak gördüklerini ifade etti. Avcı, orta ve uzun vadede ise 4-5 yaş grubunda yüzde 100 okullaşmış kaliteli bir okul öncesi eğitimi amaçladıklarını bildirdi.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ SAYISI DA ÖĞRETMEN SAYISI DA ARTTI”

Şartlı eğitim yardımı uygulamasıyla yaklaşık 20 bin çocuğa maddi destek vererek okul öncesi eğitimden faydalanmalarını sağladıklarını vurgulayan Avcı, çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerini yaygınlaştırdıklarını dile getirerek, çocuk kulüplerinin faaliyetlerini çeşitlendirdiklerini ve düzene koyduklarını belirtti.

Avcı, okul öncesi eğitimde fiziki mekan sorununu çözmek adına 2 derslikli anaokulu projeleri hazırlayarak, tüm illere projelerini gönderdiklerini, tüm erken çocukluk eğitim kurumlarına ücretsiz eğitim materyalleri dağıttıklarını ve dağıtmaya da devam ettiklerini ifade ederek, yürütülen bu ve benzeri faaliyetler neticesinde son 2 yılda okul öncesi eğitime devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 binlik artış sağlandığını kaydetti. Avcı, “2001-2002 eğitim-öğretim yılında yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün itibarıyla 5 yaş grubunda net yüzde 67,17, brüt yüzde 70,19′a ulaşmıştır. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değil. 2002 yılında 14 bin 295 olan bu çağ grubuna yönelik öğretmen sayısı, bugün 72 bin 228′e çıkmıştır. Son şubattaki atamalarımızla birlikte 72 bin 228′e çıktı” açıklamasında bulundu.

“BU ÇAĞ GRUBUNA YÖNELİK DERSLİK SAYISI 5 KAT ARTTI”

Şubat ayında atanan, şimdi hizmet içi eğitimlerini alan okul öncesi eğitim öğretmenlerinin de zirvede bulunduğunu aktaran Avcı, bu dönemde bu çağ grubuna yönelik derslik sayısının 5 kattan daha fazla arttığını bildirdi. 11 bin 314 dersliğin var olduğunu, şimdi ise 58 bin 265 derslik olduğunu ifade etti.

“4+4+4  ÇOCUĞUN ERKEN YAŞTA KEŞFEDİLEBİLECEĞİ KULVARLAR AÇTI”

Avcı, 4+4+4 düzenlemesini yaparken gözettikleri en temel ilkelerden birinin, her çocuğun özel olduğu, kendine mahsus özel yetenekleri olduğu, her çocuğa özel yeteneklerin ortaya çıkarılması, mümkün olduğu kadar erken yaşta keşfedilmesi ve ona göre geliştirilmesi olduğunu kaydetti. 8 yıllık kesintisiz eğitimin çocukların özelliklerine bakmaksızın, becerilerine, eğilimlerine bakmaksızın tüm çocukların önüne tek bir kulvar koyduğunu dile getirdi.

sozcu

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.