anadoluverumelimedya.com

Alacadağ’ı öldürecek istek

Finike ‘Alacadağ Tabiatı Koruma Alanı’na komşu bir mermer ocağı, yıllık 1000 metreküp üretimini 2 milyon metreküpe çıkarmak için valiliğe başvurdu.

Antalya’nın Finike ilçesinde yer alan ‘Alacadağ Tabiatı Koruma Alanı’na komşu bir mermer ocağı, yıllık 1000 metreküp üretimini 2 milyon metreküpe çıkarmak için valiliğe başvurdu.

Reklam alanı

Alacadağ, Antalya’nın 3 tabiatı koruma alanından biri. Orman ve Su İşleri Bakanlığının internet sitesinde ‘Nadir orman ağacı türlerinin yer aldığı, 20’den fazla ağaç türüne sahip oluşu, bozulmamış doğal dokusu ve anıt ağaçların mevcudiyeti ile nadir bulunan ekosistemlerdendir’ diye anlatılan Alacadağ, 1 Kasım 1990’da tabiatı koruma alanı ilan edildi. Ancak bugün Alacadağ’ın çevresinde 12 mermer ve taş ocağı firması çalışıyor.

Bölgede çalışmaları sürdüren Limra Mermer, kendisine tahsisli 170 hektar alanda belirlediği 25 hektarda kapasite artışı için Antalya Valiliğine başvurdu. Firma başvurusunda, bu alanda üretim kapasitesini, yıllık 1000 metreküpten 2 milyon metreküpe çıkartmayı talep etti. Teklif dosyası valilikçe uygun bulundu ve ÇED sürecinin başladığı ilan edildi.

175 bin liralık yatırımla yıllık 5 milyon 400 bin ton mermer üretimi kapasitesi hedefleyen firmanın ÇED sürecini başlattığı alan, Antalya- Burdur- Isparta illerini kapsayan çevre düzeni planında ‘orman alanı’ olarak yer alıyor. Alanda 5 bin 160 kızılçam ağacı yer alıyor. Mermer ocağı için ne kadar ağacın kesileceği dosyada yer almıyor, ancak kesim ve taşıma işleminin Finike Orman İşletme Şefliği tarafından yaptırılacağına raporda yer verildi. Proje alanının çevresinde nesli tehlike altında birçok yaban hayvanı bulunuyor. Çevrede 4 kaplumbağa, 13 kertenkele, 10 yılan ve 33 farklı kuş türü yer alıyor. Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Bern Sözleşmesi’ne göre ‘kesin koruma altında’ bulunan 5 yarasa türü ve İran sincabı da proje sahasına yakın türler olarak raporda yer aldı.

kuzeyormanlari

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.