anadoluverumelimedya.com

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında yarın başlayacak Dışişleri Bakanları Toplantısı gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Reklam alanı

Toplantıda Türkiye ve Suriye sınırındaki durumun gündeme geleceğini belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Elbetteki endişeliyiz. Çünkü çok sayıda saldırı söz konusu. Aynı zamanda sivil kayıpları da gördük, masum insanlar hayatını kaybetti. Bu yüzden de durum hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde. Suriye-Türkiye sınırındaki bu gergin durumu, son Ankara ziyaretim sırasında da ele aldık. Dolayısıyla bu, bizim gündemimizdeki önemli maddelerden birisi olacak” dedi.

NATO’nun Türkiye’nin güvenliğine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Stoltenberg, İspanya’ya ait Patriot hava savunma füzelerinin halen Türkiye’de olduğunu, erken uyarı uçakları AWACS’ların Türkiye üzerinde görev yaptığını ve NATO müttefiki ülkelerin askeri gemilerinin Türk limanlarını ziyaret ettiğini hatırlattı.

Türkiye’yi desteklemek için daha fazla ne yapabileceklerini görüşeceklerini de ifade eden Stoltenberg, “Ancak önemli mesaj şu: Türkiye-Suriye sınırındaki durum, Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın önemli konularından birini oluşturan NATO üyesi ülkelerin sınırları dışındaki bölgelerde istikrarın sağlanması hususunu ön plana çıkarıyor. Çünkü, istikrar ve ülkelerimize dönük tehditler arasında çok yakın bir ilişki olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD’e karşı verilen mücadelenin Türkiye’nin güvenliğini arttırmaya olan katkısına da dikkat çekti.

KARADAĞ’LA KATILIM PROTOKOLÜ İMZALANACAK

Gündemlerinde Irak, Suriye, Kilis’e düşen roketler ve Doğu Avrupa’da Rusya’ya karşı alınacak önlemlerin olduğunu kaydeden Genel Sekreter, yarın öncelikle Karadağ’ın NATO’ya katılım protokolünün imzalanacağını ve bundan sonra Karadağ’ın her NATO toplantısına gözlemleyici ve davetli olarak katılacağını ifade etti.

Stoltenberg, NATO üyelerinin parlamentolarının onaylamasının ardında da Karadağ’ın ittifaka üye olacağını vurguladı.

Irak askerlerinin eğitimi için Irak Başbakanı Haydar el İbadi’den gelen talebi de ele alacaklarını söyleyen Stoltenberg, IŞİD’e karşı verilen mücadelede Irak’a destek sağlamanın önemine dikkat çekti.

EGE’DE SIĞINMACI İŞBİRLİĞİ

İttifakın görev yaptığı Ege Denizi’nde günlük sığınmacı akışının yüzde 90 oranında düştüğünü anımsatan Stoltenberg, Akdeniz’de NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında işbirliğini de ele alacaklarını belirtti.

GENELKURMAY BAŞKANLARI TOPLANDI

Yarınki Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi, 175. NATO Askeri Komitesi, Genelkurmay başkanları seviyesinde toplandı. Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın temsil ettiği toplantıda 8-9 Temmuz’da Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak olan NATO Zirvesi’ne hazırlık çalışmaları ele alındı.

amerikaliturk

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.