anadoluverumelimedya.com

Antep’te ağaç kıyımı hazırlığına karşı nöbet

Gaziantep Üniversitesi rektörlüğü, kampüs içerisinde yapılacak hastane için çoğu en verimli döneminde olan 500 fıstık ağacını kesmeye hazırlanıyor. Öğrenciler ve kentliler ağaçların önünde nöbete başladı.

Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) kampüs içinde yapılmasına karar verilen hastane için 500 yetişmiş fıstık ağacının kesileceği ortaya çıktı. Öğrencilerin ve Anteplilerin büyük tepki gösterdiği kesim kararının ardından fıstık ağaçlarının önünde nöbet başladı.

Reklam alanı

 

Hastanenin 500 fıstık ağacının bulunduğu bölgeye yapılacak olmasını öğrenen üniversite öğrencileri ve yüzlerce Antepli, karara tepki gösterdi. Halkın ağaçların önünde nöbet tutmaya başlamasının ardından GAÜN Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ağaçların kesilmek yerine taşınabileceğini söyledi. Yapı ve Teknik Daire Başkanlığı’nın bu açıklamasına uzmanlar tepki gösterdi.

TAŞINMASI MÜMKÜN DEĞİL

Fıstık ağacı uzmanları, ağaçların yeni yerlerinde meyve vermeyeceğini, bu işlemin ağaçları kurutacağını ifade etti. Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü, “Fıstık ağacını ancak 6-7 yaşındayken taşıyabilirsiniz. Meyve vermeye başlamış bir ağacın kökleri yana doğru büyür. Böyle bir ağacı taşırsanız yaşama şansı yoktur. GAÜN kampüsünde 500 ağaç taşınacaksa, en az 450 tanesi ölür. Bu olanaklı bir işi değil” görüşünü belirtti.

‘MEYVE AĞACI’ İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Fıstık ağaçlarının ‘meyve ağacı’ statüsünde olması nedeniyle mülkiyet hakkını alan üniversite yönetimine karşı mevzuat gereği Orman ve Su İşleri Bakanlığı devreye giremiyor. Mevzuata göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı yalnızca ‘orman ağaçları’ statüsündeki ağaçlarda devreye girebiliyor. Bu nedenle Bakanlık nezdinde girişim yapılamadı.

REKTÖR ODASINA KAPANDI

Görev süresi dolmak üzere olan GAÜN rektörü ise tüm tepkilere ve görüşme çağrısına rağmen herhangi bir açıklama yapmadı. Rektör Yavuz Coşkun, görüşme talep eden çevre ve doğa dernekleri temsilcilerini reddetti.

kuzeyormanlari

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.