anadoluverumelimedya.com

Hukukçular: Vatandaşlıktan çıkarmanın hukuki bir dayanağı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “terör” örgütü yandaşlarını vatandaşlıktan çıkarılması gerektiğine dair açıklamalarının ardından başlayan tartışma bugün de devam ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili olarak “Şu anda henüz olgunlaşmış bu tarz bir çalışmamız veya üzerinde tartışılmış bir konu yok. Ama terör uygulayan herhangi birisi o ülkeyle, o vatanla, o milletle bağını koparmış demektir” dedi.

Reklam alanı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama yeni kuralları öngörüyor. Bu açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Hukukçular ise vatandaşlıktan çıkarmanın hukuki hiçbir dayanağının olmayacağını bunun uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirtti.

Eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan, var olan mevzuatta vatandaşlıktan çıkarmanın hukuken mümkün olmadığı gibi, çağdaş bir dünyada yönetimin kendi yurttaşı için vatandaşlıktan çıkarmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

‘Bu hukuk değil güç meselesi’

Eski İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman ise, hukuken bunun mümkün olmadığını ve böyle bir uygulamanın Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi’ne de aykırı olduğunu belirtti. Sayman, “Kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması hukuk çerçevesinde kabul edilemez. Nasıl bir düzenleme getirecekler bilmiyorum ama bu hukuki değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi kısaca her şeye aykırı.  Ancak isterlerse bir düzenleme yaparlar ve olur. Bu hukuk değil, güç meselesi” dedi.

siyasihaber2
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.