anadoluverumelimedya.com

Dikili Halkının Mülteci Tepkisi Sürüyor

Avrupa Birliği Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşması kapsamında Dikili limanına gelen mültecilere ilçe halkının tepkileri devam ediyor.

Reklam alanı

Balık ağları yapan iki çocuk babası 27 yaşındaki Gökhan Çevik geri kabul anlaşmasını olumlu gördüğünü belirterek, “Hükümet iyi şeyler yapıyor. Mesela Cumhurbaşkanımız onların ülkesine girmek, orada bir kamp kurmak istiyor. Bizim insanlarımın içine sokmadan halkın kendi topraklarında yaşamasını istiyor devletimiz. Bu güzel bir şey. İnşallah bu kararlılıkla hükümetimizin yapmadığı hiçbir şey kalmadı. İnşallah bunu da yapacak. Ama illegal göçün önüne geçemezler. Suriyeli’nin önüne geçseler Myanmarlı durmayacak, Myanmarlı’nın önüne geçseler Afganlı durmayacak” dedi.
“BİZ ONLARLA DOST OLURUZ AMA İŞİMİZİ PAYLAŞAMAYIZ”
Suriyelileri Dikili’de istemediklerini vurgulayan Adil Çevik, “Buradan kaçarken dağların yamaçlarındaki evlere gizlenmişler, kapıları pencereleri kırmışlar. Bizim insanlarımıza hep zarar vermişler. Bu zararları her ne kadar ödeseler de unutulmayacak zararlar da var. İstemiyoruz biz onları. Çünkü kendi halkımızla zaten biz zor geçiniyoruz. Bir de onların buraya gelmesi ile hiç geçinemeyiz. Biz herkesle dost arkadaş olabiliriz ama işimizi paylaşamayız. Zaten iş yok. Bir de onlar 10-20 liraya çalışıyorlar. Biz 60-70 liraya çalışıyorduk artık onları da göremiyoruz. 10 liraya biz nasıl çalışalım, benim iki bebeğim var. Onlara bakmak zorundayım ama Suriyeliler geldiğinden beri ben çocuklarıma bakamıyorum” diye konuştu.

“HA ÜLKENDE SAVAŞTA ÖLMÜŞSÜN HA DENİZDE”
Suriyelilerin Dikili’de kalması durumunda birbirlerine girebileceklerini belirten Çevik, “Kendi memleketlerinde savaşmadılar, geldiler buraya denizde öldüler. Ne anladık bu işten? Ha denizde ölmüşsünüz ha kendi memleketiniz için savaşmış ölmüşsünüz. Ben olsam bir Türk insanı olarak savaşmayı tercih ederdim. Hiç olmazsa ölüsü kendi topraklarında defnedilirdi. Geçen gün 30 ceset geldi. Buralarda sefil oluyorlar. 100 dolar verip gidiyorlar” ifadelerini kullandı. Çevik, Suriyelilere neden Türkiye’de kalmayıp Avrupa’ya gitmek istediklerini sorduğunu ve ‘Burada işsize para vermiyorlar, Avrupa’da işsize para veriyorlar’ cevabını aldığını söyledi. “EN ÇOK ÜZÜLDÜĞÜM İKİNCİ SINIF SURİYELİNİN GELMESİ”
Balık ağı dikimi yapan 32 yaşındaki Adil Tekin de şunları söyledi: “Burası turizm yatağı bize zaten iş yok. Birkaç gezen var mesela bayanların önünü kesip para istiyorlar. Kamp yapılacak diye dedikodular çıktı ama öyle bir şey yok. Benim en çok zoruma giden Avrupa ülkelerinde mühendisler kalacakmış, Türkiye’ye gelecek olanlar da ikinci sınıf insanlarmış. Her zaman ki gibi geride kalıyoruz. 98 bin Suriyeli buraya yerleşirse, kamp kurulursa buranın hali ne olur? Evlerin önünde ayakkabı bulunmaz. Sonuçta bir şekilde bu insanlar karnını doyuracak. Burada 20 dönüm karpuz bile ekemezsin. Ne kadar alır ki Dikili 98 bin insanı. İyi ki de bir kamp kurmadılar.”
“SURİYE’DE SAVAŞ BİTSE İRAN’DA ÇIKAR”
Türkiye’nin mazlumlara kucak açtığını kaydeden Tekin, göçmenlerin gelmesinin durmayacağını belirterek, “Suriye’de savaş bitse ne olur. Dünyanın her yerinde savaş çıkartıyorlar özellikle de Müslüman ülkelerde. Suriye’de biter İran’da başlar, Irak’ta, Lübnan’da başlar” dedi.

ilk-kursun

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.