anadoluverumelimedya.com

Meralar imara açılınca, koyun sürüleri parka indi..

İZMİR’in Bornova ilçesi Ergene Mahallesi’nde Hazine’nin mera gerekçesiyle 2005’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden mahkeme yoluyla aldığı 107 dönümlük iki parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planında resmi tesise çevrildikten sonra Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Araziyi mera vasfından çıkarmak için ot parasını bile ödeyen ve tescil başvurusu yapan Büyükşehir Belediyesi, Bakanlık planın iptali için dava açacak.

Krize neden olan 6 ve 7 parseller 1996 yılında küçük sanayi sitesi alanı Belediye Hizmet alanı, Sosyal Tesis Alanı ve Sağlık Tesis Alanını içeriyordu. Bazı plan değişikliklerine uğrayan araziyle ilgili en son 2007 yılında 1/1000 ölçekli Laka Belediye Hizmet Alanı İmar Planı değişikliği oldu. Bu iki parselin bulunduğu alan ‘Belediye Hizmet Alanı’ amacı ve kısmi olarak Park Alanı kullanımına ayrıldı.

Reklam alanı

HAZİNE 2005’DE TESCİL DAVASI AÇTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan araziyle ilgili tartışmalar 2001 yılında başladı. Maliye Hazinesi 2001 yılında arazinin tapu kaydında mera vasıflı olması nedeniyle tapu iptali, ardından da 2005 yılnıda kurumları adına tescil davası açtı. Dava sonucu arazi mülkiyeti Hazineye geçti. Karar 2009 yılında da Yargıtay tarafından onandı.

BELEDİYE OT PARASINI ÖDEDİ, ARSAYI GERİ İSTEDİ

Büyükşehir Belediyesi ise 2007 yılında ise İl Tarım Müdürlüğü’nden bu taşınmazların mera vasfının değiştirilerek imar planı gereği kullanımı için talepte bulundu. İl Mahalli İdareler Müdürlüğü, İzmir Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasındaki yazışmalar sonucu, Mera Kanunu’na göre bu yerin ot bedelinin belediye tarafından ödenmesi istendi. Belediye, Şubat 2013 tarihinde ot bedelini ilgili kurumun hesabına yatırdı. Nisan’da da tescil için başvuru yaptı.

KARAYOLLARI ŞUBAT 2013’TE ARAZİYE TALİP OLDU

Aynı süreçte İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Şubat 2013’te 6 ve 7 nolu parsellerin Karayolları Genel Müdürlüğü 2’nci Bölge Müdürlüğü’nün tahsis talebi olduğu; imar planlarından hangi amaca ayrıldığının, ayrıca tahsisinde sakınca olup olmadığının bildirilmesini Büyükşehir Belediyesi’nden talep etti. Belediye, Mart 2013’de verdiği yanıtta ot gelir bedelinin İl Tarım Müdürlüğü’ne yatırıldığı, bu nedenle tahsisin Büyükşehir Belediyesi’ne olması gerektiği yönünde bilgi verdi.

BAKANLIK PLANI DEĞİŞTİRDİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, 9 Nisan 2013 tarihinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği teklifleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyeden görüş istedi. Büyükşehir Belediyesi plan değişikliği önerilerinin uygun olmadığına dair görüşünü bildirdi. Ancak Bakanlık planı 08 Temmuz 2013’de onayladı. Bu iki parselin bulunduğu alanı Karayolları’na ait resmi tesis alanı olarak planlarda belirledi. Karayolları 107 dönümlük alanın 30 dönümüne, Ağaçlı yoldaki arazinin satışından sonra taşınmak üzere idare binası ve şantiye kuracak.

KOCAOĞLU: MERA VASFINDAN ÇIKARINCA ARAZİ BİZİM HAKKIMIZ

Büyükşehir Belediyesi mera olarak ellerinden alınan arazinin Karayollarına’na tahsis edilmesine olanak sağlayan imar planının onaylanması üzerine iptal davası açmak için harekete geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu alan belediyenin malıdır. Hazine, mera davasını kazandığı için terketmiştik. Hazine, burasını mera vasfından çıkardıktan sonra Karayollarına veya özel bir şahsa verirse otomatik olarak hakkımız doğar. Mahkemeye başvuracağız” dedi.

KARAYOLLARI’NDAN AÇIKLAMA

Karayolları 2’nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, Ağaçlı Yol’daki mevcut alanın satışıyla, 107 dönümlük alanın tahsisinin sürecinin paralel işlediğini söyledi. İmar plan değişikliği ve tahsiste son aşamaya gelindiğini belirten Uraloğlu, “Toplam alan 107 dönüm. Otoyolun da içinde kaldığı bölüm de var. Yol, yeşil alan gibi terklerden sonra 48 dönüm gibi bir alan imarlı olarak bize kalacak. Bunun büyük kısmına Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü idari binalarını, şantiyeleri yapacağız” dedi. Bu alanla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile karşı karşıya gelme gibi bir durumda olmadıklarını belirten Uraloğlu, “Başkan Aziz Kocaoğlu’nun açıklamaları var. Ancak, konu arazinin bizim başvurumuzdan önceki geçirdiği aşamaları ilgilendiriyor. Karayolları olarak Hazine’ye başvurumuz ve yürüttüğümüz işlemlerle ilgili bir sıkıntı yok” dedi.

MERASIZ KALAN KÖYLÜ SÜRÜSÜNÜ PARKA İNDİRDİ.

Bornova’nın ortasında bu koyun sürüsünün işi ne diye sorunca, yine bir çaresizlik haberi çıkıyor. Mera olmadığı için Eğridere köyünde hayvancılık yapan aile küçük çocukları da yanlarında olmak üzere 1,5 saatlik dağlık yoldan koyun sürüsü ile beraber kente iniyor.. Belediye’nin izin vermesi sebebi ile parktaki çimenlerde koyunlarını besleyen aile yine yürüyerek 1,5 saatlik yolu çıkıyor.

Bu çağda İzmir’in göbeğinde hayvancılıkla geçinmeye çalışan ailenin dramı bu. Konuyu çözmesi gereken kurumlar, mera alanına el koyup rant kavgasına tutuşunca, olan köylüye, hayvancılıkla geçinmeye çalışana oluyor.

http://www.cagdasulusalcizgi.com/haber/guncel-14124/meralar-imara-acilinca-koyun-suruleri-parka-indi../545.html

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.