anadoluverumelimedya.com

İşe bak sen!

Nevra Ölçer / Anadolu ve Rumeli Medya

Reklam alanı

Tarih okumayı sevdiğimi biliyorsunuzdur..

Özellikle de 1900 – 1917 arası en ilgilendiğim dönem..

Çünkü yüzyıllar süren zayıflık döneminden sonra bir ulusun ayağa kalkışını bu dönemde görür ve büyük bir heyecan ve gurur duyarsınız..

Osmanlı’nın savaşları kazanamamaya başlamasının yöneticiler ve halk üzerinde nasıl bir baskı kurduğunu ve sonra nihayet bu dönemde “Kükremiş sel gibi..” harekete geçtiğini adım adım takip edersiniz..

Buraya nereden geldim..

Kısa süre önce bir yazı yazmıştım. Bu yazıda 25 Nisan 1915 günü Gelibolu yarımadasında İngiliz çıkartmasıyla başlayan kara savaşlarından ve Mustafa Kemal’in derhal yanına 57. Alay’ın bir bölüğünü alarak bu mıntıkaya hareket ettiğinden bahsetmiştim. Bu olayı her Türk vatandaşını bilir. Ancak o yazıda değişik bir konuya değinmiştim. Yarımadanın savunması için kurulan 5. Ordu’nun kumandanı Alman Mareşal Liman von Sanders’in bu esnada nerede olduğunu sormuştum. Cevabı da vermiştim. “Saros’ta idi” demiştim. “Çünkü Saros’tan Marmara denizine doğrudan geçmeye çalışabilir düşman ve bu suretle Çanakkale Boğazı’nı aşmış olur ve arkasına düşer” diye düşünen mareşalin burada düşman hareketlerini izlediğini yazmıştım.

Bütün bunları yazarken bu Kanal İstanbul projesinin içinde bir de Kanal Çanakkale projesinin olduğunu bilmiyordum. Ve de bu projenin tam olarak Liman von Sanders’in düşmanın saldırısında takip edebileceğini düşündüğü hattan geçtiğini..

Bugün bu haber basında ve haberlerde yer aldı ve kanım dondu resmen!

Sizin donmadı mı?

Aynı konunun diğer bir yansıması..

Birileri çıkıp “Büyük projeler halka sorulmaz” diyor..

Yanlış biliyor..

Büyük projeler halka sorulur..

Halk hükümeti kendisini yönetsin diye seçiyor. Kendi hayatına dokunacak ana yaşam noktaları ile oynasın diye seçmiyor.

Sayısız bilirkişi bu konunun zararlarını dile getiriyor. Halk olayı görüyor, ayrıca üstüne de tonlarca şüphe binen bir konu oldu bu.

“Biz yapacağız” diyemezsiniz”, çünkü böyle büyük projeler için sizde yetki yok. Halka sormak durumundasınız.

Ama ülkeye getireceği zarar bu kadar açık olan konuda böyle bir inadı gündeme getirememeliydiniz..

Hatırlatmak lazım gibi duruyor: Ülke yönetimi halk için vardır, halk yönetim rahat etsin diye yoktur..

Kanal ısrarı bütün ülkede protestolara sebep oldu. Çünkü Çanakkale Savaşı ile temeli atılmış olan Cumhuriyet’imizin savaş kazanımlarına karşı bir saldırı olarak görülüyor bütün bu olaylar.. Ranttan bahsetmedim bile..

Yani olay İstanbul’u aştı, artık milli bir meseledir.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.