anadoluverumelimedya.com

Türkiye’deki kriz gelişen ülkelere açılmış bir savaş

Hüseyin Vodinalı / Aydınlık

Reklam alanı

Global Research (GR) isimli Kanada merkezli haber ve analiz sitesi, aslen Kanadalı Solcu Profesör Michel Chossudovsky’nin başlattığı anti-emperyalist bir info-savaş cephesidir.

Bu sitede ingilizce olarak kaleme alınmış pek çok Batılı veya gelişen dünya ülkelerinden yazarları bulabilirsiniz.

Özellikle ekonomi politik alanında yetkin makaleler, ABD ve Wall Street sermayesinin elindeki ana akım medyada bulamayacağınız gerçek bilgi ve doğru analizlere ulaşabilirsiniz.

İşte, en yenisinden eskisine sırasıyla GR sitesinde son iki günde yayımlanan makaleler:

 1-Will Turkey back or break militants in Northern Syria? (Türkiye Kuzey Suriye’deki savaşçıları desteklecek mi yoksa onları yok mu edecek?) Tony Cartalucci – 20 Ağustos 2018

2-Amidst Turkish crisis Indian Rupee falls all time low. (Türkiye krizinin ortasında Hindistan Rupisi tüm zamanların en düşük seviyesinde) Deepal Jayasekera – 20 Ağustos 2018

3-Dollar Hegemony, Financial Warfare: Russia, China and Turkey build up their gold reserve. (Dolar hegemonyası, finansal savaş: Rusya, Çin ve Türkiye kendi altın rezervlerini oluşturuyor) Prof. Michel Chossudovsky-19 Ağustos 2018

4-Russia triples gold reserves in preparation for full-scale economic war with the US dollar. (ABD dolarıyla geniş kapsamlı bir savaşa hazırlanan Rusya, altın rezervlerini üçe katladı) Jay Symopoulos-19 Ağustos 2018

5-Selected articles: Turkey’s financial crisis, sanctions, dollar hegemony. (Seçilmiş yazılar: Türkiye’nin finansal krizi, yaptırımlar, dolar hegemonyası) GR News 19 Ağustos 2018

6-Turkish diplomats get a front row view of Lira crisis at Ankara conference. (Türk diplomatlar Ankara Konferansı’nda Lira krizi hakkında ilk elden bilgilendi) Ece Göksedef-19 Ağustos 2018

7-Gold leaving US vaults: Signs of upcoming currency war and armed conflict. Turkey repatriates its gold. (Altın Amerikan kasalarını terk ediyor. Yaklaşan kur savaşı ve silahlı çatışmanın işaretleri. Türkiye altınını geri getiriyor) Peter Korzun-19 Ağustos 2018

Bunlar sadece son iki günden makale başlıkları.

Hepsinde de dolar hegemonu ABD ile Rusya ve Çin başta olmak üzere gelişen dünyanın açık bir siyasi ve ekonomik savaşta olduğunu yazıyor.

Tüm yazıların başrolünde ise Türkiye var.

Türkiye ile ABD arasında giderek yükselen gerilimin küresel çaptaki etkileri anlatılıyor.

Mesela Hindistan devi de Rupisi’ndeki hızlı düşüşü durduramıyor.

Yüzde 60 düzeyindeki ithal ara girdisi ve petrolünün yüzde seksenini ithal etmesi Hindistan’ı zor durumda bırakıyor.

Profesör Chossudovsky, Jay Symopoulos ve Peter Korzun ise Çin, Rusya ve Türkiye’nin Amerikan dolarının hegemonyasına karşı altın rezervlerini çok ciddi düzeyde artırdıklarına dikkat çekiyorlar.

Mesela Rusya 2017’nin ikinci çeyreğinde tüm dünyadaki merkez bankalarının satın aldığı altın miktarında yüzde 38’lik orana sahip.

Türkiye ise bu yılın Nisan ayında ABD’de bulunan 220 ton (25 milyar dolarlık) altınını geri çağırdı. Venezuela ise 2012’de ABD’deki altınını geri istemişti. Hollanda 2014’te 122 buçuk ton altınını Amerika’dan geri getirdi. Almanya ise 2017’de 300 ton altınını ABD’den getirtti.

Avusturya ve Belçika da benzer bir hamle arayışında. Hepsi de bu yüzden Trump’ın hedefi oldu.

ABD’deki ABD Hazinesi’nde kağıt üstünde yazılı 8100 ton altın bulunduğuna çok az kişi inanıyor çünkü şimdiye kadar bağımsız bir araştırmaya izin çıkmadı.

Ama dolar hegemonyasına en sert ve ciddi cevap Çin’den geliyor. Çin Amerikan tahvillerini altına dönüştürmesinin yanı sıra kendi toprakları dahil, dünyanın dört köşesinde altın çıkarıyor. 2017’de 440 tonla dünyanın en büyük altın üreticisi Çin oldu. Rusya da 255 tonla üçüncüydü. Çin 2010’da 622 tonluk merkez bankası altın rezervini 2018’de 1909 tona çıkarttı.

Çin ve Rusya dolara rakip olacak, altın karşılığı bir para birimi üzerinde çalışıyor.

Çin, Rusya, Avrupa ve İran, ABD’nin tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere karşı yağmacı bankerler aracılığıyla kullandığı dolar hegemonyasına karşı savaşta Türkiye’nin yanında.

ABD ise Türkiye ve İran’ı ilk aşama hedefine koydu. Bu artık çok açık ve net.

Türkiye’nin öncelikle Amerikan uydusu dönemindeki sıcak paracı borçlanmaya dayalı ekonomik modelini terk etmesi ardından da Suriye’de Beşar Esad ile bir an önce barışıp anlaşıp masaya oturması gerekiyor.

Çünkü ABD finansal savaşa ve yaptırımlara ek olarak, İdlib üzerinden Türkiye’yi teröre destek vermekle suçlamaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin acilen ŞİÖ ile Kuşak ve Yol bağlantılarını güçlendirmesi de elzem.

Kıbrıs ve Güney sınırlarından yönelen ABD tehdidi, yükselme eğilimindeki dolar kriziyle her an yeni bir aşamaya geçebilir.

Ankara’nın 1919 ruhuna dönmesi ve bugün gelişen dünya olarak adlandırılan Mazlum Milletler ile birleşmesi şart.

Bugün bu şans eskisine göre çok daha büyük ve olanaklar kapıda.

Yeter ki Atatürk gibi yapın.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.