anadoluverumelimedya.com

Muhaliflerden Kılıçdaroğlu’na tepki

Önce olağan kurultay, şimdi de tüzük kurultayı… CHP’de parti içi muhalefet ile mevcut yönetim arasındaki tartışmalar giderek sertleşiyor.

Reklam alanı

CHP’de 9 – 10 Mart tarihlerinde toplanan tüzük kurultayında sert tartışmalar yaşandı. Genel Merkez yeni tüzüğün 52’inci maddesi ile Genel başkanın aday belirleme oranını yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarmak istedi. Ancak mevcut yönetime tavır alan parti içi muhalefet, bu oranın yüzde 5’e indirilmesi için kurultaya önerge verdi.

Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre, ilk oylama da 734 delege ret oyu verdi… Genel Başkanın yetkisini arttıran ilgili madde kabul edilmedi… Ancak divan, sayımın yanlış yapıldığı gerekçesiyle oylamayı iptal etti. İptalin ardından tartışma büyüyünce, Divan Başkanı Hakkı Süha Okay kurultaya ara vermek zorunda kaldı.

Arada CHP Sözcüsü Bülent Tezcan delegeleri ikna etmek için il başkanları ile bir araya geldi. Genel Başkanın bu yetkiyi kullanmak istediğini söyleyen Tezcan, il başkanlarını etkilemeye çalıştı. Genel Merkez’in ikna girişimleri sonuç vermedi, muhalifler “Aday belirleme oranı yüzde 10 olsun” önerisi sundu. Genel Merkezin itirazının ardından oylama ikinci kez yapıldı.

580 delegeyle 635 yeterli sayısına ulaşılamayınca yine arbede çıktı. İddialara göre, arbede CHP Genel Başkanvekili Engin Özkoç ile Divan Başkanı Hakkı Süha Okay arasında yaşandı. Arbedenin ardından Okay Divan’ı terketti. Kriz üzerine Divan Başkan Yardımcısı Özlem Çerçioğlu yönetimi aldı. Daha sonra yapılan oylamanın ardından ilgili madde kabul edildi.

CHP kulislerinde parti içi muhalefetin oylamanın usule aykırı yapıldığı gerekçesiyle hukuk yoluna başvuracağı konuşuluyor.

Delegelerden, genel merkezin hazırladığı bir tüzük maddesi de geri çekildi. Buna göre, tüzük taslağında yer alan “Üye” ve “Destekçi üye” formülü delegeler tarafından reddedildi. İlgili maddede “Düzenli aidat ödeyen” partili için “Üye”, “aidat ödemeyen” için ise “Destekçi üye” tanımı yapılıyordu. Üyelik ilişkilerini düzenleyen 6 madde revizyon edilmek üzere parti bünyesinde oluşturulan tüzük komisyonuna gönderildi.

Haber: Ünsal Ergel 
ulusal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.