anadoluverumelimedya.com

100 bini geçen mesleki lise öğretmenleri isyanda: 3-5 kişilik kadro değil adil kontenjan istiyoruz

Mustafa Kömüş / Birgün

Reklam alanı

Ataması yapılmayan öğretmen sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor. Halihazırda atama bekleyen öğretmen sayısı 400 bini geçmiş durumda. Öğretmen adaylarının arasında mesleki ve teknik lise öğretmenleri önemli bir yer teşkil ediyor. Toplamda 100 bin mesleki ve teknik lise öğretmeni atama bekliyor. Buna rağmen bu yıl atanacak 20 bin kişinin içinde yalnızca 381 tane mesleki ve teknik lise öğretmeni yer alıyor. Birçok branşa yalnızca 1 kişilik kontenjan verilirken bazı branşlara ise hiç kontenjan verilmedi.

Gemi Yapımı/Gemi İnşa, Gemi Yapımı/Yat İnşa, Gıda Teknolojisi, İnşaat Yapı Dekorasyon, Tasarım Teknolojileri öğretmenliği gibi bölümlere yalnızca bir kişilik kadro açıldı. En çok kadronun ayrıldığı Elektronik öğretmenliğine yalnızca 46 kişilik kontenjan açıldı. Su ürünleri, Kuyumculuk Teknolojisi, Makine Ressamlığı, Metalurji Teknolojisi, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Bilgisi öğretmenliğine ise hiç kadro açılmadı.

En çok açık meslek liselerinde
BirGün’e konuşan Öğretmen Mahmut Barit, en çok açığın meslek liselerinde olduğunu belirterek bunun ücretli öğretmenlik yoluyla kapatıldığının altını çizdi.

Teknik eğitim fakültesi mezunlarının yüksek puan almalarına rağmen atamalarının yapılmadığını belirten Barit “En çok öğretmen açığının hissedildiği liseler meslek liseleridir. Meslek liselerinde meslek derslerine ücretli öğretmenlik adı altında öğretmenlik yeterliliği taşımayan 2 yıllık MYO mezunları sokulmaktadır. Mesleki eğitim böyle mi önemseniyor? Bizler adil bir branş dağılımı ile kontenjan artışı istiyoruz” dedi.

Mağduriyetimiz devam ediyor
28 Şubat’ın ardından kat sayı uygulamasının gerçek mağduru olduklarını aktaran Barit “Sadece 2010’da kat sayı farkı ortadan kalktı. 4+4+4’ün ardından daha kötü duruma geldik. İmam hatipler ayrıcalıklı hale getirildi ama bizim değişen şey çok daha kötü. Birçok branş öğrenci bulamıyor ve bölümler kapanıyor. Bizim mağduriyetimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Teknik eğitim fakültelerinin kapatıldığının altını çizen Barit şunları söyledi. “Hepsini teknoloji fakültesine çevirdiler. Mühendisler formasyon alıyor. Şu an bekleyen 100 bin öğretmen var ve buna her sene 8-9 bin kişi daha ekleniyor.”

3-5 kadro hakarettir
“MEB yetkilileri öğretmen atamalarında teknik ve mesleki öğretmenleri görmezden gelerek 3-5-10 gibi komik kontenjan ayırmaktadırlar” diyen Barit, şöyle devam etti: “100 bin teknik öğretmene ayrılan bu 3-5 kadro teknik öğretmenler için bir hakaret olarak algılanıyor. Teknik ve Mesleki öğretmenler üvey evlat muamelesi görmekten bıkmışlar ve MEB’in vermiş olduğu ‘pozitif ayrımcılık’ sözünün şubat atamasında yerine getirilmesini beklemekte.”

***

Sosyal medyada eylem

Mesleki ve teknik lise öğretmenleri seslerini duyurmak için önceki akşam sosyal medyada trend topic (TT) eylemi yaptı. Öğretmenler “Post modern darbeler meslek öğretmenlerinin emeklerine yapılmıştır. İmam hatip zıtlaşması teknik ve meslek öğretmenlerini umutsuzluğa itip çaresiz bırakmıştır artık sesimiz duyulmalı. Bizler öğretmeniz, unutulmamalıdır. 100 bin teknik öğretmen kontenjan dağılımında yer bulamamış mağdur edilmiştir. Mağduriyetin giderilmesi adına 2017 KPSS ile ek öğretmen ataması olmalı. Adil bir atama sistemi ile atamaların yapılmasını talep ediyoruz. KPSS puanı ile adil branş kontenjanları istiyoruz” yazdı.

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.