anadoluverumelimedya.com

MEB, İHL dışında tüm yolları kapattı

Burcu Cansu / Birgün

Reklam alanı

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, öncelikle Anadolu Teknik programına geçişte 9’uncu sınıf yılsonu başarı puanını 55’ten en az 70’e çıkarttı. Şimdi de iki yıl boyunca şube oluşturamadıkları bahanesiyle bin 48 Anadolu teknik sınıfının kapatılacağını duyurdu. 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının bünyesinde, bilişim teknolojilerinden, tekstil teknolojisine makina teknolojisinden, motorlu araçlar teknolojisine bin 48 bölüm kapatılacak.

Sektörün ihtiyacına göre değerlendirme
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 1 Aralık 2017 tarihli “Anadolu Teknik Programı Türü ve Alan Açılması/Kapatılması” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verildi: “Anadolu Teknik Programına geçişte 9’uncu sınıf yılsonu başarı puanı 55’ten en az 70’e çıkartıldı. İki yıl boyunca şube oluşturamayan alanların kapatılması gerekmektedir. Kayıtların incelenmesi sonucunda yıllar itibari ile Anadolu teknik programlardaki alanların öğrenci sayılarında büyük oranda azalma meydana geldiğinden Anadolu teknik programlarının güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak, eğitim maliyetini azaltmak ve en az kaynak kullanarak en çok yarar sağlamak için mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının bünyesinde Anadolu teknik programı alanları öğrenci sayısı, sektörün talebi gibi nedenler yeniden değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren bin 48 alanın kademeli olarak kapatılmasını arz ederim.”

İlk yazı Siverek’e
İlk yazı ise Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 19 Aralık 2017’de okullara gönderildi. Yazıda, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren mesleki ve teknik ortaöğretim bünyesinde açılan ve kapatılan Anadolu Teknik türü ve alanlarına ait okullarla ilgili bilgilendirme yapıldı. Kapatma işlemlerinin yapılması talimatı verildi.

Ya imam hatip ya özel okul
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB’in bu uygulamasını eleştirdi. AKP hükümetinin 12 yıl önceki projesinin “Meslek lisesi memleket lisesi” sloganına dayandırıldığını anımsatan Aydoğan, BirGün’e şunları söyledi: “İktidar, 12 yıl sonra yoksul öğrencilere tek seçenek olarak imam hatipleri gösteriyor. Meslek liselerini seçmek durumunda kalan öğrencilerin önemli bir bölümü yoksulluk sınırının altında olan ailelerin çocukları… Anadolu liselerine yerleşemeyen öğrenciler meslek sahibi olabilmek için özel meslek liselerini tercih etmek zorunda kaldı. Fen liseleri,hazırlık sınıfı olan Anadolu Liseleri,sosyal bilimler,güzel sanatkar ve spor liselerine getirilen kontenjan sınırı şimdi de bu düzenleme ile meslek liselerine getirilmiş durumda… İmam hatip liseleri açısından ise bir kontenjan sınırı bulunmamaktadır. Bu düzenleme ile öğrenciler imam hatip liseleri veya özel liseler kıskacına zorlanmaktadır. Yüzlerce bölümün kapanacak olması yüzlerce öğretmenin norm fazlası durumuna düşmesine de sebep olacak.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.