anadoluverumelimedya.com

Der Spiegel’den çarpıcı makale: Washington geçersiz Pekin geçerli

Avrupa’nın yıllardır süren neoliberal ekonomi politikalarına veda edilmeli… Çözüm karma ekonomi… Washingtonmutabakatı geçersiz – Pekin mutabakatı geçerli.

Reklam alanı

Seçimlerin ardından bir türlü hükümet kurulamayan Almanya‘da, ülkenin en etkin yayın organı Der Spiegel tarafından çok çarpıcı bir makale yayımladı.

“Avrupa’nın göbeğinde Deprem – Berlin’deki Hükümet Krizi ve Otokrat Yönetimlerin Zafer Yürüyüşü” başlığını taşıyan makalede önemli tespitlere yer verildi.

“BATI VAHİM HATALAR YAPTI: 11 Eylül sürecinde başta ABD olmak üzere, Batı vahim hatalar yaptı. Afganistan, Irak, Libya işgalleri yanlıştı. 2008 Mali ve Ekonomik Kriz gerçekte transatlantik bir krizdi, bir dünya krizi değildi. Fukayama’nın 1989’da dillendirdiği tarihin sonu tezinin ne kadar megaloman bir yaklaşım olduğu, Kasım 2017’den bakınca apaçık ortaya çıktı. Gerçekte Avrupa ve Amerika, insanlık tarihinde sadece son iki yüzyılda “Dünya ölçeğinde” hâkim konumdaydı. Avrupa ve ABD’nin yükselişinin arkasında soykırım ve kölecilik yatıyor.”

Makalede Washington mutabakatıyla IMF ve Dünya Bankasının milli devletleri hedef alarak üretim ve sosyal devlet yapısını yıkmak istediği belirtildi. Almanya’daki siyasilere çağrı yapan Der Spiegel, Washington mutabakatının sona erdiğini ve bunun yerine karma ekonomi ve üretimin ön plana çıktığı “Pekin mutabakatının” model alınmasını istedi.

Çin Halk Cumhuriyeti ve özellikle Çin Komünist Partisi’ne makalede geniş yer ayrıldı. Çin’in atılımlarına rağmen Avrupa ve Amerika’nın düşüşte olduğu ve bu nedenle Türkiye ve Rusya’nın da  Avrupa-Atlantik rotasından çıktığına dikkat çekildi.

Spiegel Dergisi, Almanya’da koalisyon görüşmelerinin sonuçlanacağı haftada da, Çin’in yükselişini, Amerika’nın düşüşte olduğunu Çince ve Çin harfleriyle “UYANIN” başlıklı bir kapak haberiyle Almanya’daki siyasileri uyarmıştı.

Almanya’nın önde gelen Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de “Atlantik Sonrası Dünya” başyazısıyla ABD’nin çöktüğünü ve yüzünü Avrasya’ya dönmesi gereken Avrupa’nın başının çaresine bakması gerektiği tespitini paylaşılmıştı.

ulusal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.