anadoluverumelimedya.com

Ayetullah Hamaneyi’nin başdanışmanı Velayeti: Bugünü aklınızda tutun! ABD çok yakında Suriye’den kovulacak

İran‘ın dini lideri Ayetullah Hamaneyi’nin resmi başdanışmanı ve İran Dışişlerinin belirleyici ismi Ali Ekber Velayeti, Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtladı. İran’ın başkenti Tahran’da konuştuğumuz Velayeti’nin gündeminde Suriye‘deki ABDve trör örgütü PKK varlığı vardı.

Reklam alanı

‘TÜRKİYE’NİN BİRLİĞİ İLE DEFEDECEĞİZ’

Rakka şehrinin Suriye toprağı olduğu hususunda Türkiye, Suriye ve Irak’ın hemfikir olduğunu vurgulayan Velayeti “Amerikalılar bugün bölgede varlar ama bir gün buradan ellerini ayaklarını çekecekler. Suriye’nin, Irak’ın, Türkiye’nin, İran’ın yani hepimizin birliği ile bu topraktan defolup gidecekler dedi. Velayeti, “ABD haddini aşan gereksiz işler peşinde” diye ekledi.

PYD ÜSLERİ TEMİZLENECEK!

Velayeti, konuşmasının devamında Suriye’nin kuzeyindeki ABD üslerine değindi. İran’ın elde ettiği bilgilere göre Suriye’nin kuzeyinde 12 ABD üssü olduğunun altını çizen Velayeti “İlan ediyorum er ya da geç buraları terk etmek zorundalar. Eğer gitmezlerse biz onları bölgemizden temizleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlk aşamada ABD ve desteklediği güçlerin Rakka’dan çıkartılacağının işaretini veren İran siyasetinin kritik ismi şunları kaydetti:

“Onlar güçlü olduklarını düşündüler. Düşündüler ki Irak ve Suriye’de direniş cephesini kıracaklar. Suriye halkının direnişi ve Suriye’nin dostları sayesinde bu plan bozuldu. Ellerine geçirdikleri toprakların büyük bir parçası kurtarıldı. Bu hamlelerimizin devamı gelecek ve çok yakın zamanda Rakka da kurtarılacak.”

‘KÜRTLER ULUS DEVLETİN BİR PARÇASIDIR

Velayeti’nin değindiği bir başka konu ise bölgeyi tehdit eden ayrılıkçı hareketler oldu. Velayeti, Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da yaşayan Kürtlerin bölgedeki ulus devletlerin vatandaşı olduklarının altını çizdi.

Velayeti, bu bağlamda şöyle konuştu:

“Suriye’nin Kürtleri de ayrılmak istemiyorlar. Bütün bölge ülkelerinde Irak, Türkiye, Suriye, İran’da çeşitli etnik gruplar aynı ulus devletin vatandaşı olarak yaşıyorlar ve bu açıdan hiçbir sıkıntıları yok. Biz her yerde bölücülüğün karşısına dikiliyoruz özellikle kendi bölgemizde. Amerikalılar bölgemizde kesintisiz devam edecek bir savaşın peşindeler. Bizim Kürt kardeşlerimizle aynı kültür, aynı tarih, aynı dine sahip olduğumuzu gözden kaçırıyorlar. Bölgemizde kimin ne yapacağını söylemek ABD’yi hiç ilgilendirmez. ABD Başkanı Trump’ta doğru bir akıl yok. Biri ABD’lilerin akil adamlarına söylesin ki, onlar kendi ayakları ile bölgeyi terketmelidirler aksi halde onları zorla çıkaracağız, bu kesinlikle olacak ve buna emin olun. Amerikalılar gelecekte hem de çok yakın gelecekte bölgemizden dışarı atılacaklar, bu günün tarihini aklınızda tutun, çok yakın zamanda ABD buradan gidecek. Hem Suriye’den, hem Irak’tan çıkmak zorunda kalacaklar.”

PERİNÇEK İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, 11 Temmuz’daki Tahran ziyaretinde İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaneyi’nin resmi başdanışmanı ve İran Dışişlerinin belirleyici ismi Ali Ekber Velayeti ile görüşmüştü.

VELAYETİ: 15 TEMMUZ AMERİKANCI DARBEDİR

Velayeti, 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin arkasında Washington yönetiminin bulunduğunu bir kez daha teyit etti. Ulusal Kanal’a konuşan Velayeti, Ankara ve İran arasındaki anlaşmazlıkları da ‘kardeşçe ihtilaflar’ olarak değerlendirdi.

İran siyasetinin önemli ismi bu kapsamda şunları kaydetti: 

“Uyarıyorum, ABD’liler Türkiye’nin de düşmanıdır. Onlar 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaydı. Biz ise o gece Sayın Tayyip Erdoğan’ın arkasında durduk ve Türkiye’nin meşru hükümetini destekledik. Bizim aramızdaki ihtilaflar kardeşler arasında olan ihtilaflar gibidir, biz bölgesel birlik içerisinde ortak düşmanlarımıza galip geleceğiz.”

HABER: Yakup Aslan / Tahran
ulusal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.