anadoluverumelimedya.com

AİHM’den Türkiye’ye 258 milyon lira ceza

BirGün Ankara

Reklam alanı

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’un temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması gerekçesi ile Türkiye’nin ödediği cezaların miktarıyla ilgili sorduğu sorulara Adalet Bakanlığı’nın verdiği yanıt, Türkiye’de adaletin işleyişinde gelinen noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Adalet Bakanlığı’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) raporlarını baz alarak verdiği yanıtta Türkiye’nin temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması suçlamasıyla milyonlarca lira para cezasına mahkûm edildiği ortaya çıktı.

Adalet Bakanı, verdiği yanıtta, AİHM’in Türkiye aleyhine açılan davalarda 2012 yılında 117, 2013 yılında 118, 2014 yılında 94, 2015 yılında 79 ve 2016 yılında 77 ihlal kararı verdiğini belirtti.

Türkiye, 2004’ten bu yana 12 yılda ödenen ceza 258 milyon lira oldu. Altıok, Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri arasında insan hakları ihlalleri sıralamasında açık ara birinci olduğunu belirten Altıok, “Türkiye, AKP eliyle Avrupa’da en çok hak gaspının yapıldığı ülke durumunda” dedi.

Türkiye’de hak ihlallerinin her geçen yıl arttığını belirten CHP’li Tarhan, “Adalet Bakanlığı’nın cevabıyla Türkiye’de adaletin askıya alındığı gerçeği kesinlik kazanmıştır” ifadelerini kullandı. Adalet konusunda Türkiye’nin durumunu, “İçler acısı” sözleriyle değerlendiren Tarhan’ın açıklaması şöyle devam etti: “OHAL yetkilerini de kullanan devlet mekanizması, kendisi gibi düşünmeyen herkesi cezalandırmak için uğraşıyor. Yüzbinlerce kişi neden tutuklandığını bile bilmeden hapis yatıyor.”

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.