anadoluverumelimedya.com

Obama’dan giderayak İsrail’e 38 milyarlık askeri yardım

Obama’dan giderayak İsrail’e dev askeri yardım

Reklam alanı

ABD, Başkanlık seçimine iki ay kala İsrail’e ABD tarihindeki en büyük askeri yardım paketini imzaladı. 38 Milyar dolarlık askeri yardım paketi aylardan beri ABD ve İsrail yönetimleri arasında tartışma ve çekişmelere neden olmuştu. ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardım kategorisinden karşılıksız destek iki dönemden beri 10 yılı kapsayan paketler halinde yürütülüyor. ABD’nşin bugün açıkladığı ve hemen taraflarca imzalanan önümüzdeki 10 yıllık yardım tutarı 38 milyar dolar olarak belirlendi. Bu rakam Abd tarihinde herhangi bir ülkeye yapılmış olan ‘en büyük askeri yardım’ı temsil ediyor.

İsrail İstediğini büyük ölçüde aldı.

Obama yönetiminin iktadardanj ayrılmasına haftalar kala imzalanan anlaşma İsrail’in taleplerini büyük ölçüde karşılıyor. Taraflar arasında gelecek 10 yıla ilişkin askeri yardım konusunda tartışmalar,verilecek yardımın ne kadarlık bölümünün İsrail firmalarına ısmarlanack silahlara ayrılcağı konusunda ortaya çıkmıştı. ABD yardım parasının ABD firmalarından alınacak silahlara kullanıması için israr ederken,İsrail yardım parasının % 50 sini İsrail firmalarına harcama hakkı için lobi yürütüyordu. 13 Eylül günü ABD tarafından onaylanan yeni 10 yıllık askeri yardım paketinde bir orta yol bulunarak İsrail’in yardım parasının % 26 sını ‘İsrail Savunma Endüstrisine’ harcaması kabul edildi.

Yeni anlaşmada; Füzeler konusunda yapılacak yardımların, özel amaçlara yönelik olarak (ad hoc) belirleneceği belirtilirken, İsrail’in ‘daha fazla yardım almak için lobicilik yapmayacağına’ dair özel bir garanti maddeside yer alıyor.

ABD’nin İsrail’e yaptığı silah satışlarını içermeyen ve sadece karşılıksız olarak verilen askeri yardımı kapsayan 38 milyarlık dev paket, büyük ölçüde ABD nin yeni seçilecek Başkan ve yönetimininde elini 10 yıl için bağlıyor. Geçtiğimiz yıl NATO ile ‘stratejik partnerlik’ anlaşması imzalayan İsrail, önümüzdeki 10 yıl boyunca Batı’nın Orta-Doğu’daki jandarmalık rolünü çok daha güçlü bir biçimde sürdürmeye hazırlanıyor.

Mahir Tan   LondraPosta-Londra

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.