MUSTAFA MERT BİLDİRCİN / Birgün
ÜZÜM-SEN, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yurttaşlara üzüm suyu içmesi tavsiyesinde bulunarak verdiği kuru üzüm alım fiyatının 4 liranın altına düşmeyeceği ‘müjde’sine tepki gösterdi. ÜZÜM-SEN, açıklanan fiyatın üzüm üreticilerine, “Emeğinizin karşılığı bir bardak soğuk üzüm suyu için” demek anlamına geldiğini bildirdi. Üzüm alımı için belirlenen fiyatın üreticilerin emeğini yok saydığının altını çizen ÜZÜM-SEN Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, “TMO’nun satın alacağı kuru üzüm fiyatının 4 lira olmasına karşın, bütün değerler göz önüne alındığında 1 kilogram kuru üzümün üreticiye maliyeti 7.84’ü bulur” dedi.
Fiyatlar tüccarlar düşünülerek mi belirlendi?
ÜZÜM-SEN Genel Başkanı Çobanoğlu, Fakıbaba’nın JES’lerden zarar gören, küçük aile tarımı yapan üreticilerin bağlarını gezerek, sorunlarını yerinde görmesini beklediğini söyleyerek, “Ama o bunu yapmak yerine, Türkiye’nin en büyük kuru üzüm tüccarlarından olan AKÇA Holding’in bağlarını ve tesislerini ziyaret etti” dedi. Fakıbaba’nın üzüm maliyetlerinden söz etmediğine dikkati çeken Çobanoğlu, “Kuru üzümün maliyet fiyatı Bakanlığı ilgilendirmiyor mu? Fiyat üzüm üreticilerini düşünerek mi belirlendi yoksa tüccarların kuru üzüm piyasasındaki alım fiyatını meşrulaştırmak için mi?..” diye sordu.
4.4 TL maliyet var
TMO’nun üzüm alım fiyatını 4 lira olarak belirleyen Fakıbaba’nın, üzüm üreticilerinin ve ailelerinin harcadığı emeği yok saydığının altını çizen Çobanoğlu, “Bakan, ‘emeğinizin karşılığı olarak bir bardak soğuk üzüm suyu için’ diyerek üzüm üreticilerini tüccarların ve bankaların insafına bırakmıştır” ifadelerini kullandı. 1 kilogram kuru üzüm maliyetinin 3.20 lirayı bulduğunu kaydeden Çobanoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:”Harcanan emeği ücretlendirdiğimizde ise bu maliyet 4.40 liradır. Hele bir de 1 dekar bağın çıplak arazi değerini ve bağ yetiştirmeye harcanan parayı ve bu paranın bankalara yatırılmış olması halinde yıllık alınacak yüzde 15 faizini hesapladığımızda 1 kilogram kuru üzümün üreticiye maliyeti 7.84’ü bulur. TMO’nun satın alacağı kuru üzüm fiyatı 1 avro bile değildir.”
‘Bakan tarafını belli etti’
ÜZÜM-SEN’in açıklamasında, Fakıbaba’nın Türkiye’nin en büyük kuru üzüm tüccarlarından AKÇA Holding’in tesislerini ziyarette bulunarak tarafını belli ettiğinin altı çizildi. Rekolte tahminlerinin artık Bakanlık yetkilileri tarafından yapılacağı duyurusuna “Geçmiş yıllarda yapılan rekolte tahmin çalışmaları şişkin bir rekolte tahmini içerse de üretimde yaşanan bazı sorunları kapsıyordu” ifadeleriyle tepki gösterildi.
JES yatırımları üretime zarar veriyor
Fakıbaba’nın 2016’da 260-270 bin ton olarak gerçekleşen rekolteden söz etmediğini, 2017 kuru üzüm rekoltesini ise 310 bin ton olarak açıkladığını belirten ÜZÜM-SEN, 2017 kuru üzüm rekoltesinin 260-270 bin tonu geçmeyeceğini vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
“2016 yılında hazırlanan raporda, Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) olduğu bölgelerdeki bağ alanlarında verim ve kalitenin olumsuz etkilendiği, yapraklarda bor fazlalığı zararı olduğu bilgisine yer verilmişti. Demek ki hükümeti ve Bakanlığı geçmiş raporda rahatsız eden şey JES yatırımlarının üzüm üretimine verdiği zararların açık edilmesidir. Üzüm üreticilerini ilgilendiren ise JES’lerin ve madencilik faaliyetlerinin doğaya, üzüm üretimine verdiği zararların ortaya çıkartılarak bu faaliyetlerin sebep olduğu maliyetlerin açıklanması ve zararların giderilerek önlemler alınmasıdır. JES ve madencilik faaliyetleri üzümlerimizi hastalandırmakta, daha fazla ilaç ve naylon örtü kullanmak zorunda bırakarak maliyetlerimizi artırmaktadır. Biz yoksullaşırken, tarımsal ilaç ve naylon örtü firmaları kârlarını artırmaktadır.”