anadoluverumelimedya.com

Besiciler tarım bakanına tepkili

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40’a düşürmesi, tepkilere neden oldu.

Reklam alanı

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Üretici elbette etkilenecektir. Çünkü bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yok” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 100 seviyesinden yüzde 26’ya indirilirken, karkas et ithalatında da yüzde 40’a düşürülmesiyle ilgili olarak Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi: “Bakanlık uygulamalara izin verse de vermese de üretici elbette etkilenecektir. Avrupa çiftçisine verilen destek ve teşvikler bize verilmiyor. Avrupa’da kullanılan mazot fiyatı bizden çok düşük. Dolayısıyla tarım ürünlerinde de maliyet bizden düşüktür. Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yoktur. Bakan, küçük çiftçileri koruyacağını belirtiyor ve ‘yetiştiricilerimiz rahat olsunlar, üretmeye, ahırlarını doldurmaya devam etsinler’ diyor. Sayın Bakan, 23.02.2017 tarihinde kabul edilen 6824 sayılı kanun yürürlüğe girdiği gün de aynı sözleri söylemişti. Bu ithalat rejimine karşı da küçük çiftçiye yeni uygulamalar yapılmalı, desteklenmelidir. Aksi halde çiftçinin durumu kötüye doğru gitmektedir. Bakan, ‘ben vatandaşıma ucuz et yedireceğim’ diyor. Güzel, yedirir, hakkıdır bakanın. Ya binlerce küçük yetiştirici ne yapacak? Çiftçinin desteği olmayınca borç yanına kalacak. Bir ahırın maliyeti 1.5 – 2 milyon lira. Yetiştirici, bu 1.5 – 2 milyon borcun altında inleyecektir. Mağdur olan çiftçinin elinden tutulmalı. Çiftçiye destek verilmeli. Yoksa ‘ben koruyacağım’ demekle çiftçinin korunacağına inanmıyorum ben.”

‘ANLATAMADIK’

Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurul Üyesi ve Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder de karkas et yerine canlı hayvan ithalatının yapılmasını önerdiklerini hatırlattı. Canlı hayvan ithalinin Türkiye’nin yararına olacağını savunan Ejder, kilosu 30 liraya aldıkları karkas eti 38 liradan sattıklarını ifade etti. Ejder, “Devlet perakende et satacağına bize versin esnaf satsın. Karkas et gelirse et fiyatında çok büyük düşmeler olacak. Ayrıca küçükbaş hayvan da getirilmesi lazım. Küçükbaşa da ihtiyacımız var, sadece büyükbaş hayvan değil” diye konuştu.

YEM ÇOK PAHALI

Erzurum Hancı Besici ve Sütçüler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, Türkiye genelinde hayvan varlığının yetersiz olduğuna işaret etti. Hayvancılık merkezi olan Erzurum’un yaylalarında eskiden sürüler halinde büyük ve küçükbaş hayvan bulunduğuna dikkati çeken Bingöl, “Şu an bizim dağlarımız yörüklere teslim olmuş. Türkiye genelinde zaten hayvan sayısı az. Eskilerde hayvan besliyorduk. Yani Erzurum sıkıntı çekmiyordu. Şu anda Erzurum genelinde belki bin tane hayvan bulamazsın. Yem çok pahalı, ayda 3 bin lira çoban istiyor. Yetiştirici ne yapsın?” dedi. (Erzurum/DHA)

evrensel

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.