anadoluverumelimedya.com

İşte Katar Ordusu’nun durumu

Körfez bölgesinde tansiyon her geçen gün artıyor. Katar’a uygulanan yaptırımlar arka arkaya gelmeye devam ederken gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı tartışılmaya devam ediyor. Kimi yorumcular bölgedeki gelişmelerin sıcak çatışmalara evrilmesini dahi mümkün görüyor. Bu kaotik tablo ister istemez “Katar’ın askeri gücü ve kapasitesi nedir” sorusunu akla getiriyor. ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Al Hudedi Hava Üssü’nün, yine Katar’da, başkent Doha yakınlarında yer alması, Katar krizini bölge açısından daha da kritik hale getiriyor. Bu yüzden Katar Silahlı Kuvvetleri’nin kapasitesini ve Al Udeid Hava Üssü’nü Odatv okurları için mercek altına aldık

Reklam alanı

KATAR ORDUSU

Katar Silahlı Kuvvetleri, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1971 yılında kuruldu. Yaklaşık 11.800 kişiden oluşan Katar Ordusu’nda Kara Kuvvetleri personeli sayısı yaklaşık 8500 kişi. Hava Kuvvetleri 1500, Deniz Kuvvetleri ise 1800 kişiden oluşuyor (1). Katar’ın Askeri harcamalarının 1 milyar 913 milyon dolar olduğu belirtilirken, bu rakam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yaklaşık olarak yüzde 1.5’ine denk geliyor. (2)

Bu rakamları bölgedeki krizin en önemli öznesi olan Suudi Arabistan ile karşılaştırıldığında, Katar Ordusu’nun kapasitesinin oldukça “mütevazi” kaldığını görüyoruz. Suudi Arabistan’ın yıllık askeri harcamalarının 88 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri ise yaklaşık 235 bin askerden oluşuyor. (3) Katar, Global Fire Power’ın Ortadoğu’nun askeri açıdan en güçlü ülkeleri sıralamasında, Lübnan ve Bahreyn’in ardından sondan üçüncü sırada yer alıyor (4)

KATAR’IN ASKERİ HARCAMALARI

2010 ve 2014 arasında Katar’ın dünyadaki 46. en büyük silah ithalatçısı olarak kaydediliyor. Özellikle 2013’teki silah siparişleri ile ordusunun kapasitesini önemli ölçüde arttırdı; Almanya’dan 62 tank ve 24 kundağı motorlu top satın alındı. 2014 yılında ise bir dizi başka anlaşmanın sonucunda ABD’den 24 savaş helikopteri, 3 AEW uçak ve İspanya’dan 2 tanker uçağı alındı. Bununla birlikte, Stokholm Uluslarası Barış Enstitüsü, Katar’ın askeri harcamalarının özellikle 2014 yılında ivme kazandığını belirtiyor. (5) Bilindiği gibi mevcut Katar Emiri Şey Tamim bin Hamad Al Tani 2013 yılında iktidara gelmişti. Genç emirin iktidara gelmesi ile silah harcamalarının ivme kazanması arasında bir paralellik olduğu göze çarpıyor.

SİLAH KAPASİTESİ

Katar’ın Kara Kuvvetleri’ne baktığımızda karşımıza 92 adet tank, 464 adet zırhlı savaş aracı (AFV), 24 adet kundağı motorlu top (SPG), 12 adet çekili top, 21 adet çok namlulu füze sisteminden oluşan (MLRS) bir cephane çıkıyor.

Hava Kuvvetleri’nin elinde ise 98 adet uçak, 9 adet avcı uçağı, 15 adet sabit kanatlı saldırı uçağı, 53 adet nakliye uçağı, 28 adet eğitim uçağı, 43 adet helikopter bulunuyor.

Katar Donanmasına baktığımızda 69 adedi Kıyı Savunma Araçları’ndan oluşan toplam 80 araçlık bir donanma ile karşı karşıya kalıyoruz (6).

Katar Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük silah tedarikçisi ise Fransa. Ordu, silahlarının yüzde 80’ini Fransa’dan alıyor. (7)

ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK AMERİKAN ÜSSÜ

Katar’da başkent Doha’nın 20 mil güneyinde bulunan Al Udeid Hava Üssü Ortadoğu’nun en büyük Amerikan üssü olarak biliniyor. Üssün yapımına 1997 yılında başlanmış, 2002 yılında ise Suudi Arabistan’da bulunan Prens Sultan Hava Üssü’nde bulunan ABD askerleri Al Udeid Üssü’ne taşınmaya başlamıştı. Üs için Katar’ın 1 milyar doların üzerinde bir meblağ harcadığı söyleniyor.

Üste yaklaşık 3.300 ABD askeri bulunduğu kaydediliyor. İçerisinde yer alan askeri araçlar ise KC-10 ve KC- 135 tankerleri, B 52 Bombardıman Uçakları, EA 6 elektronik Harp Uçakları ve E-8C Joint Star Keşif Uçağı olarak sıralanıyor (8).

Kaynakça

1- http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=qatar

2- http://www.indexmundi.com/facts/qatar/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS

3- http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=saudi-arabia

4- http://www.globalfirepower.com/countries-listing-middle-east.asp

5- http://books.sipri.org/product_info?c_product_id=495

6- http://www.globalsecurity.org/military/world/gulf/qatar-army.htm

7- https://www.hsdl.org/?view&did=159701

8- http://edition.cnn.com/SPECIALS/2003/iraq/forces/coalition/deployment/air.force/al.udeid.html

Akın Art

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.